11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 22:52
No menu items!

”Șmecheria” pe cursul de schimb a dat roade: Încasările din accize au crescut cu 36,5% în martie!

spot_img

teanc_bani

Încasările din accize la bugetul de stat au fost cu 36,5% mai mari, în termeni nominali, în luna martie 2014 față de aceeași lună a anului trecut, și cu 14% în primul trimestru al acestui an față de perioada similară din 2013. Creșterea veniturilor din aceste taxe se datorează cursului de schimb luat în calcul, în acest an, de 4,738 lei/euro, curs cu 6% mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie luat în considerare, dacă se respecta schema aplicată până acum.

În luna martie, încasările din accize s-au ridicat la 1,74 miliarde de lei, față de 1,28 miliarde de lei în martie 2013. Pe tot trimestrul I, înasările din accize au depășit 5 miliarde de lei, în plus cu 638 de milioane de lei față de primele trei luni ale anului trecut.

”Creşterea încasărilor din accize se datorează atât creșterii cursului de schimb de la 4,5223 lei/euro în 2013 la 4,738 lei/euro în 2014, cât și îmbunătăţirii activităţii de colectare”, se arată într-un comunicat al ANAF. În primul trimestru al acestui an, totalul veniturilor bugetare a fost cu 4,63% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Venituri mai mari s-au înregistrat la accize, la impozitul pe profit, la bugetul asigurărilor sociale de stat, la bugetul de asigurări de sănătate și la bugetul asigurărilor de șomaj. Scăderi de încasări s-au realizat la impozitul pe venit și la TVA.

Guvernul a decis, în luna noiembrie a anului trecut, ca accizele pentru 2014 să se calculeze la același curs la care s-au calculat și cele pentru 2013, respectiv 4,5223 lei pentru un euro, valoare care se actualizează cu o medie a inflației de 4,77%.

Citește și – Lovitură dublă pe accize: Un curs cu peste 6% mai mare, plus 7 eurocenți pe litrul de carburanți

În concluzie, a rezultat un curs pentru accize de 4,7380 lei pentru un euro în 2014, cu 6,2% mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie luat în calcul pentru acest an. Nu în ultimul rând, la carburanți s-a adăugat, de la 1 aprilie, o creștere suplimentară a accizelor de 7 eurocenți pe litru.

”(…) din data de 4 noiembrie 2013 a fost convenit ca, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent (n.r. 2013), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (n.r. 2012), valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă (…) se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (n.r. 2012)”, se arată în Nota de Fundamentare a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Fiscal.

Asta înseamnă că Guvernul ia în calcul un curs de schimb mai mare cu 1,7% decât cel care a fost anunțat anterior, respectiv cel valabil pentru 2012, de 4,5223 lei pentru un euro, și nu cel publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a acestui an, de 4,4485 lei pentru un euro.

”Șmecheria”, care înseamnă o derogare fără precedent de la schema de fixare a accizelor prevăzută în Codul Fiscal, a fost făcută la sugestia Ministerului pentru Buget, condus de Liviu Voinea, în condițiile în care cursul de schimb mai mic care ar fi trebuit să fie luat în calcul pentru acest an ar fi pus în pericol calculele Guvernului la încasări.

Cosmina Croitoru