9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 4:11
No menu items!

Țăranii trebuie să iasă din Evul Mediu

spot_img

Organizarea de asociaţii ale producătorilor agricoli se va bucura de sprijinul total al Comisiei Europene (CE), a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Jerzy Bogdan Plewa, director general adjunct, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

El a adăugat că trebuie pus accentul pe creşterea valorii adăugate a producţiei care poate aduce venituri mai mari fermierilor. Crearea unor asociaţii ale producătorilor agricoli se va bucura de sprijinul nostru total. Oficialul European a subliniat necesitatea diversificării sectorului agricol cu noi servicii.
Acesta a adăugat faptul că puţin peste un sfert din populaţia activă a României lucrează în domeniul agricol, unde productivitatea este la un nivel foarte scăzut faţă de media din Uniunea Europeană.

”28% din populaţia activă lucrează în domeniul agricol, în România. Acest sector se confruntă cu o productivitate foarte scăzută, adică 38% la nivelul Uniunii Europene, deşi există un potenţial uriaş în acest domeniu. Trebuie să intervenim în domenii-cheie pentru a găsi oportunităţi. În cadrul politicilor agricole comune, lucrăm la oferirea de noi oportunităţi tinerilor fermieri. Utilizarea ineficientă a resurselor este o problemă în România, în mai multe domenii, nu numai în agricultură. România utilizează energie cu 3,5% mai mult decât în Uniunea Europeană, ceea ce duce la apariţia problemelor legate de emisii de gaze cu efect de seră”, a precizat oficialul european.

De asemenea, reprezentantul CE a punctat faptul că, la nivelul infrastructurii de mediu, România are de suferit în special la capitolul gospodărirea apelor.

‘România suferă de o infrastructură de mediu în ceea ce priveşte gospodărirea apelor, tratarea apelor sau alimentarea cu apă. România dispune de o biodiversitate de foarte mare valoare, dar fragilă, cu 18% din suprafaţa totală în situri Natura 2000. Provocarea majoră se referă la modul în care se poate evita pierderea acestei biodiversităţi din cauza declinului faunei, a degradării terenurilor. România este extrem de vulnerabilă în faţa dezastrelor naturale induse de schimbările climatice. Este necesar să se dezvolte planuri, apoi şi strategii noi în următoarea perioadă de programare’, a subliniat Jerzy Bogdan Plewa.

Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) a organizat, luni, la Bucureşti, conferinţa de prezentare a documentului referitor la ”Poziţia Comisiei Europene privind elaborarea Acordului de Parteneriat şi a programelor în România pentru perioada 2014-2020”.