20.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 17:45
No menu items!

Șeful de la DIICOT, Remus Jurj, acuzat în dosarul de șantaj al ginerelui lui Băsescu

spot_img

Remus Jurj, șeful Biroului de Spălarea Banilor din DIICOT este urmărit penal de DNA în dosarul de șantaj al lui Radu Pricop

Pricop_Ioana Basescu

Procurorii DNA au stabilit că procurorul DIICOT și avocatul Radu Pricop l-au ajutat pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova să exercite presiuni asupra unui om de afaceri, să dea 4 milionae de euro. Practic, procurorul Remus Jurj îi comunica omului de afaceri măsurile luate în dosar după ce se consulta cu cel care îl șantaja pe omul de afaceri.

Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe același om de afaceri, printre care și cauza anterior menţionată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia. Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

comunicat DNA

Urmare a acestor presiuni, omul de afaceri a acceptat să-i dea lui Sergiu Lucinschi dreptul de creanță asupra sumei de 2 milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Cel care a redactat actele plângerii penale și pe cele nelegale, privitoare la contractul fictiv, a fost avocatul Radu Pricop.

Concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Radu Pricop și procurorul Remus Jurj au aflat azi acuzațiile DNA, de complicitate la șantaj, urmând să fie audiați în zilele următoare. Sergiu Lucinschi și polițistul DIICOT care l-a ajutat în demersurile sale, Constantin Comăneanu, au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați magistraților ÎCCJ cu propunere de arestare preventivă.

Marilena Nedelcu