24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 16:44
No menu items!

Șeful ANI, Horia Georgescu, adus cu mandat la DNA / UPDATE

spot_img

Horia Georgescu, președintele ANI a fost adus la audieri la DNA în dosarul ANRP

horia_georgescu_ani_74947700

  • UPDATE

Oficiali ai DNA au precizat că, în dosarul în care este audiat președintele ANI, Horia Georgescu, se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri.

În ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a sesizat DNA cu privire la faptul că prin decizia din octombrie 2013 a Curții de Conturi s-a dispus ANRP și reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a efectuat un control la ANRP care a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Potrivit surselor citate, Curtea de Conturi a obligat președintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare al căror cuantum de despăgubiri depășea valoarea de 500.000 lei.

În baza deciziei Curții și în urma reevaluării a 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare valoarea stabilită inițial a fost cu peste 20% mai mare.

Astfel, ANRP a sesizat DNA în vedere declanșării cercetărilor pentru stabilirea și recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român.

Horia Georgescu a fost desemnat, în mandatul de la Ministerul Justiției, înainte de a fi președintele Agenției Naționale de Integritate, în comisia de despăgubiri a ANRP.

Surse judiciare au declarat că Georgescu este audiat la DNA în calitate de suspect.

Din aprilie 2012, Georgescu ocupă funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate, iar din 2008 a fost secretarul general al instituției. Până în 2008, Georgescu a lucrat ca ofițer specialist la DNA, apoi în Ministerul Justiției, unde a fost consilier personal al lui Tudor Chiuariu și reprezentant al instituției în comisia ANRP.

Conform informațiilor publice de pe site-ul ANRP, Horia Georgescu a fost membru al comisiei de despăgubire și în martie 2010, alături de cei care sunt acum cercetați penal pentru corupție.

Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor s-a întrunit, joi, 11 martie 2010, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Şedinţa Comisiei a fost condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), Crinuţa Nicoleta Dumitrean. Componenţa nominală a şedinţei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor a fost:

  • Crinuţa Nicoleta Dumitrean, preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor
  • Sergiu Diacomatu – vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor
  • Cătălin Florin Teodorescu– vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor
  • Remus Virgil Baciu – vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor
  • Attila Marko – secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice – Secretariatului General al Guvernului
  • Lăcrămioara Alexandru – director al Direcţiei buget şi contabilitate internă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice
  • Garofiţa Haita – consilier juridic în cadrul Direcţiei generale juridice a Ministerului Finanţelor Publice
  • Rodica Constantinovici – secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti
  • Horia Georgescu – secretar general în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astfel, în cadrul acelei şedinţei a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pe ordinea de zi, a fost supus aprobării, un număr de 598 de dosare, pentru care se va urma procedura de emitere a titlurilor de despăgubire. De asemenea, un număr de 492 de dosare a fost aprobat în vederea transmiterii către experţi evaluatori autorizaţi ANEVAR.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Sursa Zilei, fostul președinte ANRP George Băeșu spunea că a găsit în instituție un haos, fiecare fost șef având propriile interese.

Aveam preşedintele de la Legea 9 şi 290. Făcea ce vroia el, cum vroia el. Dovadă stă haosul care a existat şi după ce am venit noi. Aveam o Direcţie de Plăţi, pe care între timp am desfiinţat-o, unde vicepreşedintele care coordona plăţile era jupân pe moşie şi din punctul meu de vedere o să şi plătească pentru ce a făcut cât a fost jupân pe moşie. (…) E domnul de negăsit, dl. Teodorescu şi căruia i-am făcut săptămâna trecută şi o sesizare penală pentru că el împreună cu colegii dumnealui au creat instituţiei un prejudiciu de vreo 400.000 de euro punând un zero în plus la un titlu de plată. Adică în loc să-i dea unui om 190.000 de lei, i-a dat 1.900.000 de lei. Şi noi am încercat să recuperăm prejudiciul de la om – o femeie, dar femeia spune că banii nu i-a luat ea, ci o avocată. Sunt în total peste 250 de dosare care ne-au fost solicitate de organele de urmărire penală până acum. Fie după numele cesionarului, fie după numărul de dosar.

George Băeșu, fost președinte ANRP

M. Nedelcu