16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 20:11
No menu items!

Șefa DNA Cluj, Elena Botezan vrea să fie judecător

spot_img

Plecare spectaculoasă din DNA Cluj, procurorul șef al Serviciului Teritorial, Elena Botezan, vrea să devină judecător

elena botezan dna cluj

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuție dacă mai mulți procurori îndeplinesc condițiile pentru a deveni judecători. Printre aceștia se află și procurorul șef al Serviciului Teritorial Cluj  a DNA, Elena Botezan, anchetator care a lucrat o perioadă și în cadrul Secției de combatere a corupției din cadrul Structurii Centrale a DNA. Potrivit datelor de la CSM, Botezan a solicitat numirea ca judecător la Curtea de Apel Cluj, cel mai probabil la Secția Penală.

De când a preluat conducerea DNA Cluj, Elena Botezan  a zguduit Ardealul cu două dosare mari care au lovit foarte sus. Astfel, Botezan a instrumentat dosarul fostului primar al municipiului Cluj, Sorin Apostu, care a fost arestat și ulterior condamnat pentru corupție. În aceeași anchetă a picat și un vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.  Apostu a fost arestat când era primar în funcție și extrem de apropiat de premierul de la acea vreme, Emil Boc.

Tot Elena Botezan este artizanul dosarului celui care până de curând a fost președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, arestat și trimis în judecată pentru corupție.

Tot pe 20 noiembrie Secția pentru procurori a CSM discută cererea unui alt procuror DNA, Cristi Anghel, de încetare a activității în cadrul structurii de combatere a corupției și trecere la Parchetul Curții de Apel București. Anghel este procuror de ședință, reprezentând DNA în sălile de judecată, și este recunoscut că pentru cere judecătorilor pedepse drastice pentru inculpați. Spre exemplu, în prima fază procesuală a Dosarului Transferurilor, Anghel a cerut magistraților de la Tribunalul București aplicarea unor pedepse de peste 10 ani închisoare pentru fiecare inculpat.

În aceeași zi, Secția pentru procurori discută și numirea în funcție a alți patru procurori din cadrul DNA.  Este vorba de șefii de la Serviciile Teritoriale de la Iași, Bacău, Brașov și Suceava. Astfel, pentru Iași este propus Bogdan Florin Munteanu, la Suceava Mihaela Mihai, la Bacău  Cornelia Maria Hrincescu în timp ce la Brașov va fi numit Cornel David. Acesta din urmă ocupă funcția șef al DNA Brașov cu delegare după ce a venit din postura de șef al Secției de Urmărire Penală de la Parchetul Tribunalului Sibiu, adus fiind ca urmare a remanierii totale a DNA Brașov de către actuala conducere a structurii centrale. Practic, pentru David, este o confirmare pe funcția pe care acum o ocupă interimar. Inițial o structură aproape moartă până la venirea lui David, la DNA Brașov au explodat două dosare care au zguduit scena politică la nivel central. Este vorba de cel în care a fost arestat președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, precum și de arestarea într-un alt dosar a „greului” PSD Viorel Hrebenciuc și a fiului acestuia, Andrei, ambii pentru trafic de influență și spălare de bani în afacerea restituirii frauduloase a unei imense suprafețe de păduri din zona Covasna – Bacău.