18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 15:41
No menu items!

Șase, vine DIICOT! Un șef la „Crimă Organizată” ținea „spatele” evazioniștilor

spot_img

Berbeceanu Traian_alba24.ro

Șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu, este urmărit penal de procurorii DIICOT Alba pentru că ținea tira unor evazioniști aflați în vizorul autorităților. Comisarul-șef Berbeceanu nu numai că îi atenționa pe evazioniști, dar le și spunea cum pot să scape de anchetă.

Procurorii și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, dar și de la IPJ Alba şi Hunedoara au descins în 11 locații în cadrul unei anchete ce vizează şase persoane acuzate de evaziune fiscală, delapidare, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals.

Procurorii suspectează că nvinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 şi, folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe firme, precum şi de mai multe firme-fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive – fraudă de tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare). Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA statul a fost prejudiciat cu aproximativ 3,5 milioane lei.

Potrivit procurorilor, şeful BCCO Alba Iulia i-a ajutat pe învinuiţi prin furnizarea de informaţii cu privire la ancheta DIICOT sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare în care erau cercetați, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori, etc.), sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon). Totodată, Berbeceanu este acuzat că, având date despre comiterea faptelor, nu a luat nicio măsură legală, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens.

Procurorii audiază, miercuri, opt persoane la sediul DIICOT Alba. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  Alba, al Gărzii Financiare Hunedoara şi al Administraţiei Judeţene a Finanţelor  Publice Hunedoara. Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Andrei Tudor