27.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 15:41
No menu items!

Şpaga la vot, definită de guvernul Ponta. Ce mai pot primi „legal” alegătorii

spot_img

 Guvernul Ponta a adoptat  ordonanţa de urgenţă prin care a definit clar ce se poate primi sau nu în campania electorală de către cetăţeni, banii, alimentele sau băutura fiind considerate a fi mită electorală pentru care sancţiunile pot ajunge de la şase luni la cinci ani de închisoare.

Ministrul Internelor, Mircea Duşa, a anunţat că va face miercuri o videoconferinţă cu prefecţii epntru a le aduce la cunoştinţă acestora reglementările acestei ordonanţe pe perioada campaniei electorale. Potrivit ministrului, se pot oferi alegătorilor doar obiecte cu caracter electoral, cum ar fi pixuri, brichete, afişe, şepci, cu obligativitatea de fi inscripţionate cu numele candidatului sau al formaţiunii politice. Şi, de asemenea, pot fi oferite obiecte de acelaşi tip, cu caracterele inscripţionate, a căror valoare să nu depăşească 10 lei, după cum a precizat cu o zi în urmă premierul Victor Ponta. Ordonanţa de guvern are ca principal scop reglementarea a ceea ce este interzis, ce este permis, modul de desfăşurare normală a campaniei electorale şi împiedicarea oricăror tentative de cumpărare de voturi.

Între argumentele oferite de premier s-a aflat acela de a-i închide gura procurorului general interimar al DNA, Daniel Morar: ”Ca să nu mai spună dl Morar că o brichetă este primire de foloase necuvenite nepatrimoniale – acel monument de prostie juridică pe care l-am auzit după mulţi ani de drept – foloase necuvenite nepatrimoniale – prin faptul că îndemni oamenii să vină la vot. Păi, numai asta o să facem toţi, şi dl. Blaga va face asta şi toţi politicienii, asta ne e meseria. Motiv pentru care vreau să existe o reglementare legală care să împiedice noi abuzuri, să se spună: Nu, brichete ai voie să dai, nu ai voie să dai chibrite'”. (C.C.)