14.6 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 13:38
No menu items!

Şova nu ştie cât va genera acciza suplimentară la carburanţi și dacă vor fi finanțate doar autostrăzile

spot_img

Dan_Sova

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, duminică, la Parlament că nu ştie deocamdată cât va genera acciza de 7 eurocenţi la litrul de carburant, dar, în opinia lui, suma colectată ar trebui să se îndrepte doar spre autostrăzi, nu şi spre drumuri naţionale.

Sunt trei aspecte. În primul rând, eu nu știu acum care va fi suma colectată din această taxă. Sunt mai multe discuții. Unii spun două miliarde de lei, alții spun mai mult, alții spun mai puțin. Mi-e greu să îmi dau seama. O să vedem când începe propriu — zis care va fi prognoza. A doua chestiune este că dorința este să se finanțeze autostrăzi, iar alții susțin să se finanțeze autostrăzi și drumuri naționale. Dacă ar fi să mă întrebați, ca opinie personală, ar trebui să se finanțeze doar autostrăzi

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova

El a precizat că taxa va intra în buget, iar intenţia politică este că din ea să fie finanţate integral autostrăzi sau autostrăzi şi drumuri naţionale, discuţiile legate de acest aspect fiind pur tehnice.

„În legea finanțelor publice funcționează două principii foarte clare. Primul este acela al neafectării veniturilor bugetare — nu ai voie să spui că venitul X va finanța cheltuiala Y, și al doilea este principiul anualității, în sensul că toate le raportezi la cheltuielile totale anuale. Dacă respecți aceste două principii, este imposibil din punct de vedere tehnic să spui că acești banii se duc acolo. Aceasta este o chestiune de facto de repartizare. Orice taxă pui, este aceeași situație”, a explicat Dan Șova, la ProTV.

Totodată, Șova nu a putut oferi garanții că acești bani se vor duce doar către infrastructură.

„Această taxă de 7 eurocenți nu poate avea o alocare, pentru că nu poți crea un fond special, îți interzice Uniunea Europeană. Ea intră în buget. Eu nu pot da garanții că această taxă va fi folosită numai pentru autostrăzi și pentru drumuri naționale. Nu pot da această garanție pentru că nu depinde doar de mine, dar pot să vă spun că, la acest moment, discuția politică este ca destinația lor să fie exclusiv pentru infrastructură”, a precizat ministrul delegat.

Acciza va fi introdusă la litrul de benzină sau motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

C.A.