18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:13
No menu items!

Şedinţă pentru alegerea vicepreşedintelui CSM. Alina Ghica şi Cristi Danileţ, doi candidaţi cu probleme UPDATE

spot_img

Ședință pentru alegerea vicepreședintelui CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte miercuri, în a doua şedinţă importantă din acest an, primul punct pe ordinea de zi fiind alegerea vicepreşedintelui Consiliului. Până acum, s-au înscris în cursă doar doi candidaţi: judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Ghica se află la un pas de revocarea din CSM, în timp ce Danileţ – contestat şi el de magistraţii pe care-i reprezintă – stă destul de prost la capitolul integritate.

Marţi, preşedinta CSM Oana Schmidt Hăineală a fost întrebată de jurnalişti ce se va întâmpla cu procedura alegerii vicepreşedintelui Consiliului în condiţiile în care ambii candidaţi sunt contestaţi de instanţele care i-au desemnat să le reprezinte.”O să vedem exact dacă ziua de mâine (miercuri-n.r.) va aduce sau nu alte candidaturi. O să vedem”, a răspuns Hăineală.

Legat de revocarea din CSM a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ, decisă de adunările generale ale judecătorilor, preşedintele CSM a spus: „Nu pot intra la acest moment în astfel de discuţii. În momentul în care vom avea o poziţie adoptată de Plen, atunci o să pot să v-o prezint. La momentul ăsta, ne raportăm numai la textul de lege”.

Potrivit legii, plenul CSM are termen 15 zile  – de la momentul la care primeşte rezultatele centralizate ale votului în adunările generale ale instanţelor  – să ia în discuţie revocarea celor doi judecători. Până ieri, un număr de 13 curţi de apel au decis revocarea din CSM a judecătoarei Alina Ghica, întrunindu-se astfel numărul legal de voturi pentru îndepărtarea acesteia din Consiliu.

În acelaşi timp, 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea lui Cristi Danileţ, îndeplinindu-se, de asemenea, numărul legal de voturi pentru excluderea acestuia din Consiliu. Votul asociațiilor generale ale judecătorilor în cazul lui Danileț a fost determinat și de afirmaţiile publice sau de dezvăluirile făcute de acesta pe Facebook. Cea mai proaspătă astfel de „ieşire” a lui Danileţ a avut loc duminică. „Două dosare cu oameni politici de mare importanţă. Primul este săptămâna care urmează. O reţea implicând magistraţi”, anunța judecătorul.

Mai mulţi magistrați au comentat „anunţul” făcut de Danileț şi i-au criticat pe şefii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru „scurgerea de informaţii” dintr-un dosar de urmărire penală la care judecătorul pare să aibă acces deşi la CSM nu a ajuns nicio cerere pentru încuviinţarea unei percheziţii ori vizând reţinerea sau arestarea unui magistrat.

R.D.