1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:35
No menu items!

„Vulturul Cruciat” va apărea ca stemă pe drapel. Cum a fentat PSD propunerea PNL ca Ziua Națională să fie pe 10 mai

spot_img

Drapelul României cu stemă, Vulturul CruciatComisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menţionată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor. Mai multe amendamente, printre care instituirea prin legea fundamentală unei zile naţionale de 10 Mai, schimbarea imnului naţional actual cu „Tricolorul” şi institutuirea expresiei „Nihil Sine Deo” drept deviza României au fost respinse.

Deși PSD dăduse asigurări că va sprijini și va vota în consecință intenția PNL de stabilire a zilei naționale pe 10 mai, liberalii au avut, marți, surpriza neplăcut ca social-democrații să voteze împotrivă.

Potrivit amendamentului la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, „drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

În forma actuală, Constituţia stabileşte că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghișe, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu şi Ion Luchian pentru ca ziua naţională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceeaşi iniţiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul naţional al României să fie schimbat cu “Tricolorul”.

Totodată, membrii comisiei au respins propunerea deputatului Eugen Nicolicea şi a senatorului Ioan Toma ca deviza României să fie „Nihil Sine Deo”.

Valeriu Motoc