12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 23:39

„Tunul” de peste 6 milioane de euro dat de Dan Adamescu în Germania. DOCUMENTE

spot_img

„Regele asigurărilor” a dat o megațeapă cu un credit

Adamescu 5_SZ

„Regele asigurărilor” Dan Grigore Adamescu, adus, joi, cu mascații la sediul DNA, este cunoscut pentru țepele sale de zeci de milioane de euro. Releveant este un dosar vechi peste 14 ani privind un tun de aproape 12 milioane de mărci germane, la valoarea din perioada 1998-2000 (aproximativ 6 milioane de euro, la valoarea actuală).

Sursa Zilei a intrat în posesia unor documente care îl inculpă pe Dan Adamescu pentru prejudiciul adus unei instituții financiare din Germania – Stadtsparkasse Dresden (casă de economii și consemnațiuni). Conducerea acesteia a depus o plângere penală în anul 1999 la Tribunalul districtual Giesen, iar magistrații germani au transmis, prin comisie rogatorie, o solicitare către autoritățile române, respectiv Judecătoriei Sectorului 1, pentru ca Admaescu să plătească paguba.

Pârâtul să fie condamnat la plata a 500.000 DM plus dobânda în valoare de 5% peste respectiva rată de scont valabilă a Deutsche Bundesbank, respectiv rata dobânzii de bază conform art. 1 din Legea cu privire la tranziția ratei de scont începând cu ziua de 22.08.1998

Stadtsparkasse Dresden
plângere

Potrivit documentelor, sentința la care urma să fie condamnat Dan Adamescu era „provizoriu executabilă”. Totodată, reclamanta cerea ca „pârâtul să fie condamnat în contumacie”.

Stadtsparkasse Dresden susținea că Dan Adamescu a garantat creanțele „existente sau viitoare” ale instituției financiare față de două societăți comerciale din Germania, administrate și patronate de omul de afaceri român. Una dintre cele două firme, Gekon-Bier&Brunnen Logistik GmbH, a semnat cu Stadtsparkasse Dresden un contract de creditare pentru suma de 11.371.259 DM. Conform înțelegerii, firma lui Adamescu trebuia să plătească dobânzile rezultate în cadrul creditării. Ulterior, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Stadtsparkasse Dresden, Adamescu a spus că nu poate plăti obligațiile contractuale și va cere falimentul firmei sale. În aceste condiții instituția financiară a ridicat pretenții rezultate din contractul de cauțiune.

Creanța revendicată prin plângere pentru suma parțială în valoare de 500.000 DM din cauțiune este limitată privitor la obligația de rambursare conform scrisorii de creditare din 2.06.1997

Stadtsparkasse Dresden
plângere

Dan Adamescu nu a rambursat creditul, iar despre acest dosar nu se mai știe nimic.

Andi Topală