3.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 5:52
No menu items!

„Subvenție mascată” de 400 milioane de lei pentru CFR Călători

spot_img

CFR_SZ

Chiar dacă taie bugetele ministerelor pentru a acoperi o gaură de aproximativ 665 milioane de euro din buget, Guvernul alocă CFR Călători aproximativ 90 milioane de euro sub formă de majorare de capital social al operatorului feroviar.

Majorarea capitalului social al CFR Călători cu 400 milioane de lei pentru plata tarifului de utilizare a infrastructurii este „o formă de ajutor de stat”, ne-au declarat surse avizate.

Dacă datoriile depășesc capitalul social se poate cere insolvența. Orice furnizor căruia nu-i sunt plătite datoriile poate cere insolvența. CFR Călători a estimat venituri de aproximativ două miliarde lei în acest an şi cheltuielile circa de 2,4 miliarde lei,. Pierderea de 400 milioane de lei este echivalentul sumei cu care va fi suplimentat capitalul social la rectificare

Surse

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), compania CFR SA este obligată să achite datoriile către bugetul de stat. De asemenea, CFR SA, din cei 90 milioane de euro, va achita aproximativ 21 milioane de euro către E.ON Gaz Distribuţie ca urmare a preluării prin contract de cesiune de creanţă de către E.ON Gaz Distribuţie – , în calitate de cesionar, a creanţei asupra CFR SA, de la E.ON Energie România, în calitate de cedent.

Achitarea sumei către S.C.E.ON Gaz Distribuţie S.A. este condiţionată de plata de către această societate, din fonduri proprii, a dividendelor cuvenite Ministerului Economiei, în sumă de 92.295.024,78 lei într-un cont special distinct deschis pe numele acestuia la Trezoreria Municipiului Bucureşti

Nota de fundamentare 

Alexandru Maghiar