1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:55
No menu items!

„Regele căii ferate”, Călin Mitică, face profit din subvenția de la stat

spot_img

Chiar dacă CFR Călători încasează subvenție de peste 900 milioane de lei și în înregistrează anual pierderi și datorii de miliarde de lei, există și „băieți deștepți” în domeniul transportului feroviar care își plimbă trenurile goale și fac profit încasând ajutor public de la Guvern.

Deși la sfârșitul anului trecut, firma Transferoviar Călători Cluj-Napoca, patronată de Călin Mitică, cerea Guvernului Ponta încă 24 milioane de lei pentru a putea transporta călătorii pe calea ferată, ea a încheiat anul cu un profit de peste 2,2 milioane de lei.

La începutul anului trecut, Călin Mitică a cerut, prin Transferoviar Călători, compensaţie de aproximativ 70 milioane de lei de la bugetul de stat, ca plată a serviciilor publice pentru acoperirea diferenţei dintre nivelul costurilor şi cel al veniturilor realizate din tarifele aprobate. Ministerul Transporturilor a acordat numai 45,9 milioane de lei subvenție pentru transportul călătorilor pe calea ferată. Chiar dacă a încasat numai 70% din necesar, Transferoviar Călători a înregistrat un profit de 2,25 milioane de lei. Conform bilanțului depus pe anul 2012, Transferoviar Călători a avut o cifră de afaceri netă de aproximativ 56,3 milioane de lei și 196 de salariați. Totodată, firma păstorită de Călin Mitică a declarat venituri totale în valoare de 77,5 milioane de lei și cheltuieli de 75,2 milioane de lei.

Transferoviar Călători operează nouă rute, în toată țara, cu 23 de automotoare.

Alexandru Maghiar