3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:26
No menu items!

„Noul Cod silvic favorizează firmele străine”

spot_img

silvicultura-5

Reprezentanţii firmelor forestiere din Bistriţa-Năsăud îl atenționează pe ministrul Lucia Varga că noul Cod silvic favorizează firmele străine, referindu-se concret la un concern austriac.

Viorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna bistrițeană Coşbuc, a declarat, vineri, într-o dezbatere cu ministrul Lucia Varga pe tema noului Cod silvic, că acesta va duce la dispariţia firmelor româneşti şi la favorizarea companiilor străine, dând exemplul concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

În toată discuţia, cred că se omite un lucru extrem de important, şi anume faptul că mediul politic, începând din 2001, a creat un monstru în România în procesarea lemnului şi, în perioada dumneavoastră, l-aţi adus la maturitate

Viorel Docea

Omul de afaceri a afirmat că firmele româneşti nu au nicio şansă în faţa unei companii atât de puternice, precum cea austriacă.

Eu vă întreb: ce-o să facem de la anul noi, când Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrică? Ce şanse avem noi cu instalaţiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce şanse avem în faţa colosului Schweighofer? Dintre toţi procesatorii din sală cine credeţi că-şi permite să plătească 110 euro pe metru cub de lemn răşinos? Poate că nu ştiţi de presiunea pe care o face Holzindustrie Schweighofer pe toţi agenţii economici din ţară. Această presiune nu are legătură cu Codul silvic. Prin vânzarea masei lemnoase la drum, am pierdut lupta pentru păduri

Viorel Docea

Lucian Mera