26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 20:11
No menu items!

„Îngerul Morții”, un fost profesor universitar care a declarat război ISIS: „Vă tăiem ca pe shaworma”. FOTO/VIDEO

spot_img

Un fost profesor universitar irakian, membru al unei grupări militante șiite, a declarat război organizației teroriste Statul Islamic (ISIS).

Ayyub Faleh al-Rubaie, alias Abu Azrael (Îngerul Morţii, în limba arabă) este un militant irakian care a ajuns în atenţia opiniei publice după ce şi-a abandonat cariera de profesor universitar pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Azrael s-a înrolat în brigada Imam Ali, o grupare de militanţi irakieni şiiţi, al cărui obiectiv este să distrugă ISIS. Fostul profesor este considerat unul dintre eroii care au ajutat la eliberarea oraşului Tikrit, situat la 140 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, din mâna islamiştilor ISIS.

Potrvit presei internaţionale, aceasta a fost prima dintr-o serie de ample campanii menite să elibereze teritorii importante din nordul Irakului cucerite de extremiştii sunniţi. Redobândirea controlului asupra Tikritului va asigura o rută de aprovizionare pentru o viitoare operaţiune a forţelor irakiene pentru a recuceri oraşul Mosul, cucerit de militanţii extremişti în iunie 2014.

Potrivit BBC, care citează France Presse, Azrael ar avea în jur de 40 de ani şi a făcut parte din Armata Mahdi, o miliţie care a luptat împotriva forţelor americane din Irak. De asemenea, BBC mai notează că Azrael a luptat şi în Damasc, împotriva rebelilor care doreau căderea regimului preşedintelui Assad. 

Azrael a fost vizibil pe reţelele sociale şi recent, când a postat o înregistrare în care îi dă foc unui terorist ISIS, după care îi ciopârţeşte trupul ars cu o sabie, nu înainte de a spune spre cameră: „Teorişti ISIS, asta e soarta voastră, o să vă tăiem ca pe shaworma”.

În alte imagini, Azrael apare mânuind diverse arme, săbii sau topoare, însă presa internaţională scrie că, dincolo de cruzimea cu care îi execută pe teroriştii ISIS, Azrael e cunoscut şi pentru farsele sale de pe câmpul de luptă, precum şi pentru simţul umorului. Într-o înregistrare, „Îngerul Morţii” glumeşte şi se relaxează alături de camarazii săi după o luptă, în alta se foloseşte de un walkie-talkie al unui terorist capturat pentru a le face o farsă militanţilor Statului Islamic, în timp ce un al treilea filmuleţ îl înfăţişează pe glumeţul Azrael furând o cană de ceai dintr-o bază ISIS. 

În cele mai multe fotografii Azrael apare râzând, iar povestirile despre familia sa reuşesc să îi înduioşeze pe fanii care îi urmăresc conturile de social media. Astfel, de curând, „Îngerul Morţii” a spus că atunci când îşi ia cei 5 copii de la şcoală e foarte paşnic şi că doar jihadiştilor le e rezervată latura sa răzbunătoare.

France 24 consemnează că Azrael e cunoscut şi pentru fraza cu care îşi încheie unele dintre înregistrări, dedicată jihadiştilor şi devenită un adevărat motto pentru susţinătorii săi: „Illa Tahin” (n.r. în traducere aproximativă „o să vă transformăm în cenuşă”).

Reacţiile faţă de cruzimea cu care Azrael ucide terorişii islamici sunt împărţite. Unii dintre internauţi sunt furioşi pentru că Azrael şi brigada de miliţie şiită din care face parte promovează acelaşi tip de cruzime întâlnită şi în înregistrările Statului Islamic, în timp ce alţii îi laudă faptele şi politica de luptă, rezumată la dictonul „ochi pentru ochi”.

Un utilizator de Twitter kurd l-a catalogat drept „thug” (n.r. termen afectuos utilizat pentru a desemna un criminal), în timp ce un altul a catalogat faptele sale drept „înfiorătoare”, după care a scris: „Crimele de război nu au niciodată justificare”.

Alţi internauţi l-au supranumit pe Azrael „un Rambo al Irakului”, motivând că au ales această poreclă inspiraţi de constituţia sa ateltică, dar şi de ferocitate cu care îi ucide pe luptătorii ISIS.

https://www.youtube.com/watch?v=CV9BvtprnkA

Emanuel Stan