20 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 19:23
No menu items!

„Cuptorul de Aur” al directorului economic din Consiliul Judeţean Tulcea

spot_img

Directorul economic al Consiliului Judeţean Tulcea, Sirma Caraman, este acuzat de mai mulți consilieri județeni că se foloseşte de influenţa deţinută la nivelul administraţiei locale şi centrale pentru a sprijini activitatea firmei Cristian Impex SRL Tulcea, firmă la care cea în cauză este acţionar, iar administrator, fiul său, George Cristian Caraman.

Societatea a ajuns să deţină una dintre cele mai mari brutării din oraşul Tulcea, cunoscută sub numele de „Cuptorul de Aur”, precum şi cea mai mare reţea de distribuţie a produselor de panificaţie.

Cu sau fără influența Sirmei Caraman, firma a obţinut, în 2009, un ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 210.000 lei, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar în 2011, aprobarea unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 584.000 euro, destinat modernizării brutăriei de pe str. Viticulturii, nr. 12.

Aceleași surse ne-au declarat că Sirma Caraman se implică şi în administrarea acestei firme, deplasându-se inclusiv la brutărie pentru a ridica încasările zilnice realizate din vânzarea produselor de panificaţie.

Un aspect deosebit de interesant este relația comercială pe care Cristian Impex o are cu firme partenere ale Consiliului Județean Tulcea.

În perioada 2008 – 2011, contractele pentru furnizarea de produse în cadrul programului „Laptele și Cornul” au fost atribuite firmei Prodpan SRL Turda, din judeţul Tulcea. Astfel, Prodpan SRL a distribuit produse de panificație fabricate la brutăria firmei Cristian Impex SRL. Pentru că, prin contract, Consiliul Judeţean Tulcea interzicea subcontractarea, produsele firmei Cristian Impex erau ambalate în cadrul unităţii proprii cu ambalaje pe care erau trecute însemnele firmei din Turda, după care erau distribuite unităţilor de învăţământ.

Legăturile comerciale dintre cele două firme sunt relevate de declaraţiile financiar – contabile, conform cărora, spre exemplu, în 2011 Cristian Impex SRL a livrat produse de panificaţie către Prodpan SRL în valoare totală de 184.671 lei.

În aeeași situație se află un alt câștigător al licitației pentru programul „Cornul și Laptele”. Firma Piccolo Angelo SRL, din localitatea Greci, judeţul Tulcea, a obţinut contractul nr. 304 din 12.09.2012 în valoare de 139.704,55 lei fără TVA, respectiv contractul nr. 323 din 08.10.2012 în valoare de 1.161.337,37 lei, fără TVA, pentru furnizarea şi distribuirea zilnică, săptămânală sau bisăptămânală a produselor de panificaţie pentru elevi. După obţinerea contractului, în urma înțelegerilor avute cu patronul firmei Cristian Impex, administratorul firmei Piccolo Angelo, însuși primarul localității Greci, Sorin Vals (o temă de cercetare pentru Agenția Națională de Integritate) a distribuit produse de panificație fabricate în brutăria Sirmei Caraman.

Muncitori exploataţi

Mai mulți angajați ai morii şi ai fabricii de panificaţie deţinute de Cristian Impex SRL s-au plâns că, sub ameninţarea desfacerii contractului de muncă sau a sistării acordării drepturilor băneşti, întregul personal este obligat să efectueze ore suplimentare de muncă (câte 6 ore pe zi), care nu sunt retribuite, cu toate că, cel puţin în cazul angajaţilor cu forme legale, acest drept este prevăzut în contractul de muncă.

Pe de altă parte, multe persoane sunt angajate fără forme legale de muncă fiind plătite cu salariul minim pe economie. În plus, cu toate că în contractele de muncă încheiate cu unii angajați se prevede dreptul celor care îşi lucrează în tură de noapte să beneficieze de un spor salarial de 25%, acesta nu este acordat.

Andrei Tudor

FOTO obiectivtulcea.ro
rrapl.ro