21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 22:17
No menu items!

„Colțul de rai” din Transilvania

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

poiana narciselor

În Rezervaţia Naturală „Poiana Narciselor” sau „Dumbrava Vadului”, care se întinde pe o suprafaţă de 400 de ha, aflată la distanţă de 60 de kilometri de Braşov, în satul Vad din comuna Şercaia, a înflorit în această primăvară şi un număr foarte mare de irişi, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, scrie Vocea Transilvaniei.

Turiştii care vin să viziteze această rezervaţie rămân muţi în faţa frumuseţilor naturii, spun reprezentanţii rezervaţiei. Marea albă de narcise cu parfumul lor senzual şi pronunţat, alături de irişii de un albastru-violet extraordinar de frumos (stânjenelul sălbatic), care în acest an au înflorit într-un număr foarte mare.

Este un colţ de rai. Irişii au înflorit în acest an într-un număr impresionant, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii ani. Alături de câmpul nesfârşit de narcise, se află poienile cu pădure, stejarii care predomină în rezervaţie, cel mai bătrân de peste 250 de ani, face ca totul să fie mirific. De 11 ani mă ocup de narcisele şi irişii din rezervaţie, dar în acest an irişii au răsărit mai repede şi sunt mai mulţi ca oricând. Irisul este o plantă de apă şi la fel ca şi narcisele sunt flori declarate monument al naturii. Până la sfârşitul acestei săptămâni turiştii pot veni să le vadă, apoi treptat, treptat florile se scutură. Este un peisaj de vis care ar trebui văzut”, a declarat, pentru Agerpres, Aurel Runceanu, pădurarul rezervaţiei.

El a mai precizat că până acum patru ani, la Poiana Narciselor putea fi admirat şi bujorul galben care a dispărut din cauza secetei, dar anul viitor vor fi semănaţi irişi galbeni care sunt consideraţi mai rezistenţi. Creşterea narciselor este favorizată de solul podzolic cu urme de mlaştină şi umbra slabă a copacilor, în unele locuri depăşind chiar şi 150 de fire pe metrul pătrat. Narcisele înfloresc în luna mai, iar floarea durează câteva zile.

Poiana Narciselor este o arie protejată de interes naţional, iar culesul acestor flori este interzis. În fiecare an, pe 24 mai se organizează Festivalul Narciselor, o zi de mare sărbătoare pentru localnici, mândri de locul cu care Dumnezeu le-a înzestrat satul.

În comuna Şercaia, de care aparţin satele Vad şi Hălmeag, există un areal natural impresionant, aşezat la poalele Munţilor Făgăraş. Din el fac parte salba de mănăstiri Sâmbăta de Sus, Bucium, Dejani, Cârţa. Drumul care duce spre Poiana Narciselor este DN1 de la Braşov spre Făgăraş. Ajunşi în comuna Şercaia de care aparţine satul Vad, se desprinde şoseaua care duce spre Râşnov-Predeal, drum care trebuie urmat până în satul Vad, iar de acolo încă trei km, drum comunal până la aria protejată.

Olimpia Diaconiuc