17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 22:06
No menu items!

„Bătrânul Carpaţilor” de la Brașov are 900 de ani

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

gorunmercheasa6

Un străjer aproape milenar păzeşte comuna braşoveană Mercheaşa, după cum spun localnicii despre cel mai bătrân stejar din ţară, care rezistă de 900 de ani oamenilor şi vremurilor, scrie yahoo.com.

Din vechea pădure de stejari de la Mercheaşa, de peste 300 de ha, singurul care a rămas în picioare de-a lungul secolelor este Bătrânul Carpaţilor, după cum mai este numit. Situat la 70 de kilometri de Braşov, stejarul a prins vremea cnezatelor şi voievodatelor şi au trecut pe lângă el triburile nomazilor, dar şi timpurile.

Bătrânul din Carpaţi are o circumferinţă de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri. Trunchiul imens ne arată cât de bătrân este acesta. Pentru a-l înconjura este nevoie de 9 oameni.

În 2009 o asociaţie l-a trecut pe lista celor mai spectaculoşi copaci din ţară, câştigând astfel titlul de „Cel mai bătrân arbore din România”, în faţa altor 27 de copetitori.

Stejarul este comoara cea mai de preţ a comunei, aşa că reprezentanţii Ocolului Silvic l-au îngrădit, să îl protejeze de animalele care pasc în zonă.

Olimpia Diaconiuc