2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 6:25
No menu items!

”Rabla” 2014 începe, luni, pentru producători și importatori

spot_img

Programul Rabla 2013: Administraţia Fondului pentru Mediu începe distribuirea tichetelor

Depunerea și validarea dosarelor producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de autovehicule care vor să se înscrie în Programul ”Rabla” din 2014 începe luni și va dura până în 28 martie, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Condițiile de participare la program și documentele pe care trebuie să le depună producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național publicat pe site-ul AFM, la secțiunea aferentă Programului.

Pentru ediția din acest an, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice și instituții publice. Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei.

Termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 28 martie 2014.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor autorizați să participe în acest an la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, precum și cea a operatorilor economici autorizați să desfășoare activități de colectare și tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Fondului pentru Mediu.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat că Programul ”Rabla” va debuta în jurul datei de 1 aprilie, iar specula cu tichete valorice va dispărea odată cu repartizarea electronică a acestora.

”Undeva, după 1 aprilie, va fi lansat programul. Va fi schimbată total modalitatea în care românii vor interacționa cu programul. Se va merge numai la comercianții de autovehicule, vor exista tichete electronice și acestea vor fi atrase de către comercianți dintr-o bază națională, fără o distribuire localizată pe județe, ci pur și simplu dacă se întrunesc condițiile — datele mașinii care urmează să fie scoase din uz și datele proprietarului sau ale cumpărătorului pentru care cedează — poate să aibă dreptul să tragă un tichet electronic”, a explicat Korodi.

Potrivit ministrului, în cinci zile trebuie să radieze mașina, iar în alte 25 să se formalizeze un contract de vânzare-cumpărare. Dacă aceste condiții nu se întrunesc, tichetul se întoarce în baza națională.

”Specula cu tichete va dispărea odată cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va rămâne valabil este că dacă doi prieteni se înțeleg, se duc împreună la comerciant, semnează documente declarative asupra faptului că se predă pentru persoana terță, iar datele acestora intră în sistemul național”, a precizat Korodi.

Proiectul de ordin privind derularea programului ‘Rabla’ 2014 prevede ca posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani își vor putea achiziționa, în 2014, o mașină nouă prin programul ”Rabla” pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.

Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situații: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ”Rabla 2013”, iar aproximativ 19.900 de mașini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

C.C.