1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 13:08
No menu items!

“The Economist” pune România printre statele cu risc mare de tensiuni sociale în 2014

spot_img

Un an de la protestele din Piaţa Universităţii

Divizia de analiză a publicației britanice ”The Economist” a publicat o prognoză pentru 2014 care plasează România în rândul statelor cu un risc mare pentru tensiuni sociale.

Pentru cele 150 de state luate în calcul, s-a folosit o scară de la 0 la 4 – de la ”risc foarte scăzut” la ”risc foarte mare”. România este în apatra categorie, alături de state precum Brazilia, Albania, Bulgaria, Belarus, China, Iordania, Iran, Spania, Turcia sau Ucraina. În categoria de risc minim se află șase state: Austria, Danemarca, Japonia, Luxemburg, Norvegia și Elveția. La nivelul 4 se află state precum Grecia, Egipt, Irak, Libia, Liban sau Siria.

economist

Laza Kekic, reprezentant al Economist Intelligence Unit, a afirmat că problemele economice sunt un element aproape obigatoriu pentru generarea protestelor, însă nu suficient.

”Scăderile de venituri și șomajul mare nu sunt urmate mereu de proteste. Doar când problemele economice sunt însoțite de alte elemente de vulnerabilitate,apare un risc mare de instabilitate. Printre aceste elemente, apar discrepanța mare de venituri, guvernarea proastă, măsurile sociale ineficiente, tensiunile etnice și tradiția protestelor”, a spus Kekic.

La aceste elemente se adaugă criza democrației și răspândirea telefoanelor inteligente, prin care formele de rezistență sunt coordonate mai eficient.

65 de state au risc mare sau foarte mare (43% din cele 150), cu 19 mai multe decât în urmă cu cinci ani. Cele mai vulnerabile zone sunt Orientul Mijlociu, Africa de Nord, sudul Europei și Balcanii.

Autorii mai atrag atenția că prognozele nu sunt infailibile: Tailanda este scena unor proteste de masă din noiembrie, în condițiile în care era plasată în categoria ”risc mediu”.

Vlad Bârleanu