10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 22:15
No menu items!

“Sărăcia” Greciei, compătimită de regizorul Costa Gavras

spot_img

saracia greciei

Cu ocazia prezentării la cea de-a 53-a ediţie a Festivalului de la Salonic a celui mai recent film al său, “Capitalul”, cineastul Costa Gavras a compătimit soarta actuală a Greciei, ţara sa natală.

“Deschid ziarul şi văd că guvernul trebuie să voteze în continuare pentru lucruri extrem, extrem de proaste pentru poporul grec. Este o situaţie foarte tristă, deoarece mulţi oameni trăiesc în mizerie”, a afirmat regizorul, adăugând că soluția ieșirii din criză ar fi să se ajute grecii ei înșiși.

Cineastul  prezintă în noul său film modalitatea în care “banii îi fac pe oameni să piardă simţul realităţii cotidiene”, iar atunci când sunt la discreție oferă o senzație înșelătoare că deții “toate puterile posibile”.

El solicită mai multă disciplină fiscală, făcând trimiteri la afacerea numită “Lista Lagarde”:  “Există această listă teribilă care circulă, oameni care au sărăcit Grecia trimiţând bani în Elveţia”. Registrul cu peste 2.000 de conturi bancare elene în Elveţia a fost trimis Atenei de către şefa FMI când aceasta ocupa funcția de ministrul francez al finanţelor.

Există şi o altă sărăcire (…) – tinerii care părăsesc ţara pentru a lucra în altă parte (…), tineri cu diplome, tineri care ar putea fi o adevărată bogăţie pentru ţară”, a mai precizat cineastul, adăugând că “toată această sărăcire a fost produsă în cele din urmă în principal din cauza situaţiei pe care oamenii politici nu au reuşit să o controleze şi faţă de care europenii nu au făcut nimic”.

În contextul în care Grecia este ameninţată cu ieşirea din zona euro dacă refuză noi măsuri de austeritate, miercuri este prevăzut votul în Parlament asupra noului pachet de economii şi reforme care prelungesc austeritatea cu  doi ani şi jumătate. Împotriva acestor noi măsuri, sindicatele vor organiza o grevă de 48 de ore, însoţită de manifestaţii.