1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:15
No menu items!

“Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”. Neamţu, acuzat de extremism. Ce spune MRU

spot_img

Mihail Neamţu şi-a încheiat discursul susţinut cu ocazia lansării candidaţilor ARD recitând un pasaj din poezia “Ridica-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane !” a poetului român Radu Gyr. MCA îl acuză de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii. MRU îi cere explicaţii.

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA) consideră scandaloasă promovarea de către Mihail Neamţu a poetului legionar Radu Gyr şi consideră că lipsa unei delimitări a ARD de declarațiile liderului NR echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici antisemite. Radu Gyr a făcut puşcărie în regimurile Carol al II-lea, Ion Antonescu şi bolşevico-sovietic de ocupaţie. Radu Gyr optează  în tinereţe pentru Mişcarea Legionară şi nu s-a dezis de ea până la moarte (1975). La începutul anului 1941 a fost numit directorul Direcţiei Teatrelor.  În ianuarie 1941, după Rebeliunea Legionară, comandantul legionar Radu Gyr a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Mareşalul îi oferă poetului legionar alegerea: celula închisorii sau linia întâi a frontului. Gyr pleacă pe front, unde işi pierde parţial vederea şi e reformat. În 1945 este condamnat la moarte, pedeapsă comutată ulterior în închisoare pe viaţă. Este eliberat în 1956, dar, după doi ani, e din nou arestat şi din nou condamnat la moarte. PoeziaRidica-te Gheorghe, ridica-te Ioane” se consideră a fi un ndemn la revoltă.

Mihail Neamţu: Am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti

Preşedintele Noii Republici, Mihail Neamţu, precizează că a citat din legionarul Radu Gyr nu pentru a-i cauţiona aberaţiile politice, ci pentru că poezia sa răzbună suferinţa a sute de mii de plugari şi chiaburi închişi de comunişti şi crede că nu trebuie să achiesăm la indexarea unor autori. “Când am recitat <Ridică-te Gheorghe> am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr“, îşi explică Neamţu citarea în discursul de luni a poeziei legionarului.

MRU: Condamn orice manifestare de extremism şi de intoleranţă

ARD nu numai că se delimitează, dar condamnă cu fermitate orice manifestare, indiferent de forma în care ele parvin publicului, de extremism şi de intoleranţă. ,,Lucrurile sunt cât se poate de clare din punctul acesta de vedere. Nu doar că ne delimităm, condamnăm cu fermitate absolut orice manifestări indiferent de forma în care ele parvin publicului de extremism şi de intoleranţă. Acest lucru l-am afirmat în numeroase rânduri, este o linie de principiu de la care nu abdicăm. Sunt convins pe de altă parte că domnul Neamţu poate să vă dea o explicaţie şi poate de asemenea să se justifice. Îi lăsăm domniei sale capacitatea de a face asta”, a declarat MRU. (A.M)