19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 17:16

“Din noiembrie vor fi înființate Tribunalele Comerciale în orașele reședință de județ”. Cine spune asta

spot_img

tribunal

Din luna noiembrie a acestui an vor fi înființate Tribunalele Comerciale în București și în orașele reședință de județ, a declarat ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, în cadrul Forumului Economic al Confindustria România.

Declarațiile ministrului Grapini vin în contextul aprobării de către Guvern a Codului Insolvenței prin Ordonanță de Urgență. Potrivit Executivului, unele companii abuzează de procedura insolvenței și refuză, astfel, să-și achite obligațiile financiare către partenerii comerciali, sub umbrela legislației specifice.

Grapini a precizat că, pentru prima oară, autoritățile au gândit un pachet legislativ prin care să încurajeze un mediu de afaceri care să funcționeze pe principii de concurență loială, dar și investițiile străine.

”Schimburile comerciale dintre Italia și România sunt pe un trend de creștere. Valoarea acestora, la 30 iunie 2013, era de 5,8 miliarde de euro. Investițiile italiene au creat locuri de muncă la nivelul României pentru 800.000 de persoane”, a declarat Grapini.

Ministrul a afirmat că, pentru prima oară după 2008, s-a înregistrat un sold pozitiv în ceea ce privește numărul de înmatriculări de firme. La rândul său, președintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini, a precizat că, în primul semestru din 2013 față de primul semestru al anului 2012, cifra de afaceri din sectorul industrial românesc  a crescut cu 5,4%.

Creșterea s-a înregistrat, în special, în sectorul manufacturier  (+5,7%), în sectoare precum: producția de articole din cauciuc și plastic, producția de vehicule cu motor, remorci și semi-remorci, producția de diverse echipamente tehnice. Tot sectorul manufacturier a înregistrat cel mai mare numar de angajați: 1 milion de angajați, cu o medie a salariului mediu brut de 2.038 de lei.

Firmele italiene care își desfășoară activitatea în sectorul manufacturier sunt concentrate, în special, în: produse din metal, produse textile și de îmbrăcăminte, produse din cauciuc, plastic și alte derivate, aparatură și echipamente, produse din prelucrarea mineralelor non-metalifere.

La 31 decembrie 2012, 34.185 de societăți cu capital italian erau înregistrate în Romania, din care 16.736 active, cu un capital de aproximativ 1,64 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii septembrie, înființarea unui Tribunal Comercial în București, care se va ocupa de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolvența și concurența neloială.

“Proiectul de lege oferă un temei legal, clar și complet, în vederea înființării unor tribunale specializate, în special a unui Tribunal specializat în domeniile societăți, registrul comerțului, concurență neloială și insolvență la nivelul municipiului București, ceea ce va asigura atât specializarea judecătorilor, cât și o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile”, transmitea Guvernul, printr-un comunicat de presă.

În plus, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, preciza la o emisiune TV că se ia în calcul și delegarea unor judecători de la alte instanțe cu mai puține dosare, pentru funcționarea acestui tribunal.

Cosmina Croitoru