4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:22
No menu items!

“Codul Insolvenței pune în pericol libertatea presei”. Cine spune asta și cum argumentează

spot_img

CNA va sancționa OTV că a continuat campania electorală şi în ziua votării

Prevederile Codului Insolvenței pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului, iar Guvernul României a adoptat în totală lipsă de transparență actul normativ. Opinia aparține celor de la Active Watch și de la Reporteri Fără Frontiere. Cele două organizații spun că, prin susţinerea acestui act normativ, Executivul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România.

În ședința din 2 octombrie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care prevede suspendarea licențelor audiovizuale în cazul societăților comerciale care intră în procedură de insolvență. Ordonanța a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menționat intră în flagrantă contradicție cu articolul 30, aliniatul 2 din Constituția României, care precizează că “nicio publicație nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituțional la liberă exprimare.

Codul Insolvenței sabotează, în opinia celor două organizații, atribuțiile instituționale ale Consiliului Național al Audiovizualui (CNA), instituție care, prin lege, este “autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale” (Art.10, alin 2 din legea 504/2002 a audiovizualului).

De asemenea, acesta intră în contradicție și cu alte prevederi din legea audiovizualului care definesc condițiile în care licența audiovizuală poate fi retrasă. Conform legii audiovizualului, CNA este singura instituție care poate elibera sau retrage licențe audiovizuale. Suspendarea licențelor nu există în legea audiovizualului.

”Este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deși există și alte sectoare ale economiei care funcționează pe baza unor licențe eliberate de autorități publice. A fost adoptat într-o totală lipsă de transparență, fiind introdus în ziua votului, deși proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună”, arată cei de la Active Watch într-un comunicat.

Nu în ultimul rând, Codul intră în flagrantă contradicție cu însuși scopul procedurii de insolvență, de a ajuta societățile aflate în dificultate să se redreseze.

”ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care pune în pericol libertatea presei și dreptul cetățenilor la liberă informare. În plus, ne vom adresa Comisiei Europene în legătură cu această gravă amenințare la adresa libertății presei comisă de Guvernul României”, se mai arată în comunicat.

În acest sens vor fi sesizați Comisarul pentru Justiție, Drepuri Fundamentale și Cetățenie, Viviane Reding, și Comisarul pentru Comunicații, Conținut și Tehnologie, Neelie Kroes.

Art. 81 (3) din Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență:

În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Codul Insolvenţei, adoptat miercuri de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, prevede că pot intra în insolvenţă şi societăţile cu capital de stat şi regiile autonome, pe lângă firmele private, iar companiile care adoptă această măsură trebuie să achite cheltuielile curente.

C.C.