16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 1:11

Țiganii din Timișoara care au pus mâna pe case naționalizate, vizați de o anchetă DNA

spot_img

Procurorii DNA fac percheziţii la Primăria Timişoara, într-un dosar ce vizează vânzarea de locuinţe naţionalizate către chiriaşii acestora, marea majoritate romi

case-tigani-timisoara-11

Printre beneficiarii legii 112 din 1995 se numără atât polițiști sau judecători, cât și familii de romi. Presa a scris de mai mulți ani că mai multe clanuri de romi, printre care cel mai bogat este clanul Cârpaci, au pus stăpânire pe clădirile istorice din centrul Timișoarei.

Astfel, o familie de țigani cumpăra un apartament într-un imobil naționalizat și prin scandaluri, certuri, chefuri dar și amenințări, îi determinau pe ceilalți cumpărători să plece din casă. Cu condiția să le vândă tot lor apartamentul, la o sumă mult sub cea a pieței. Zeci de clădiri naționalizate au intrat astfel în proprietatea familiilor de romi.

Presa locală a făcut un top al clanurilor de romi proprietari de clădiri istorice, situate în cele mai bune zone ale orașului de pe Bega. În 2013, clanul Cârpaci avea 144 de proprietăți, familia lui Vișinel Stanca vreo 30, între care și Consulatul Germaniei.

Legea 112 reactualizată precizează că persoanele care erau chiriașele respectivelor locuințe în anul 1995, le pot cumpăra în rate, la prețuri avantajoase. Se pare însă că Primăria ar fi vândut astfel de locuințe și unor persoane care nu îndeplineau această condiție, adică au devenit ulterior chiriași. Contractel erau semnate de o comisie a Primăriei Timișoara, prin care s-a făcut derogare de la lege. Corpul de control al Guvernului, sesizat de primărie a făcut un control legate de aceste restituiri, raportul cu neregulile fiind înaintat DNA. 6.000 astfel de dosare vor fi verificate.

M.N.