2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 12:23
No menu items!

Țigările mentolate, cele slim şi cele electronice ar putea fi scoase de la comercializare

spot_img

foto: monitorulcj.ro
foto: monitorulcj.ro

Țigările mentolate, cele slim şi cele electronice ar putea fi scoase de la comercializare, Parlamentul European adoptând o directivă în acest sens.

După votul din Parlamentul European, raportorul Linda McAvan are mandat să negocieze în Consiliu pentru versiunea finală a Directivei, care se va reîntoarce în Parlament.

Se estimează că negocierile vor fi lungi şi complicate şi asta pentru că numeroase state membre vor avea obiecţii în funcţie de propriile interese.

Pentru România, principala nemulţumire este trecerea amendamentului referitor la ţigările slim şi cele mentolate, întrucât acestea reprezintă 15% din piaţa totală românească.

Totodată, s-a ajuns la un compromis privind comercializarea ţigărilor electronice.

“S-a decis până la urma ca ele să fie în continuare considerate ca produse legate de tutun și nu ca produse care să fie supuse reglementărilor din medicină, din farmacii”, a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Ministerul economiei, la fel ca şi Ministerul de Finanţe, s-a declarat împotriva acestei directive, pe motiv că se va recurge la import şi la contrabandă. Nu in ultimul rând vor fi lovite puternic şi încasările la bugetul statului.

Pentru ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu decizia este una bine venită.

“Orice prevedere care înseamnă reducerea fumatului mai ales în rândurile tinerilor este binevenită. Orice prevedere care are ca scop reducerea fumatului în rândul populaţiei este binevenită, pentru că în felul acesta se micşorează riscurile cauzate de fumat”, a precizat Nicolăescu.

După ce se va adopta varianta finală, statele membre au la dispoziţie 5 ani pentru aplicarea normelor Directivei.

Lucian Mera