17.7 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 13:17
No menu items!

„Șpaga la BAC”, faza condamnărilor. Directoarea de la Bolintineanu, 3 ani cu suspendare

spot_img

Fosta directoare a liceului bucureștean Dimitrie Bolintineanu, Costica Vărzaru, a fost condamnată la 3 ani cu suspendare şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii

 Costica Varzaru_SZ

Decizia a fost dată de Tribunalul Bucureşti şi nu este definitivă.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” a fost trimisă în judecată în toamna anului trecut, dosarul fiind separat după ce şefa comitetului de părinţi (trimisă şi ea în judecată) a recunoscut fapta şi a cerut judecarea în procedură accelerată. Prima sentinţă în acest caz a fost dată în noiembrie 2013, când Gina Ciontoiu a fost condamnată, tot de Tribunalul Bucureşti, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Rechizitoriul procurorilor arată cum era organizat sistemul de şpagă la BAC şi circuitele de bani: sumele colectate de la elevi urmau să fie înmânate cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de Costica Vărzaru, cât şi disimulat, respectiv în pachete de ţigări/reviste/ziare poziţionate pe catedrele din sălile de examinare. Imediat după deschiderea subiectelor, directoarea urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să facă de Costica Vărzaru şi de alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de „ciorne”.

Sentinţa în cazul Costică Vărzaru a fost dată la un an şi trei luni de la scandalul generat de operaţiunea derulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti care au ales să descindă, cu un autobuz, în toiul examenelor la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

M.C.