9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 5:44
No menu items!

Șova: Iohannis nu poate fi vicepremier

spot_img

Sova_SZ

Vicepreședintele PSD, ministrul delegat Dan Șova, a făcut, vineri, o declarație oficială și a explicat și într-o postare pe contul său de Facebook, motivele pentru care Klaus Iohannis nu poate ocupa funcția de vicepremier în Guvernul Ponta, în contextul actual, dar nici funcția de ministru al afacerilor interne și pe cea de primar, concomitent.

Klaus Iohannis nu poate fi viceprim-ministru al României, în contextul actual. Potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice și fiscale (care deține și funcția de ministru al finanțelor publice), unul care se ocupă de securitate națională și ordine publică (fără portofoliu în Guvern) și un altul responsabil cu administrația publică (care deține și funcția de ministru al dezvoltării regionale). Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice și fiscale, această poziție aparținând titularului de la Finanțe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranță națională și ordine publică. Dar această poziție este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea și, în mod evident, nu poate fi pusă în discuție poziția domniei sale în Guvernul României. Nu în ultimul rând, cred că este de discutat și problema oportunității și chiar a legalității ocupării concomitente a funcției de ministru și de primar.

Dan Șova

vicepreședinte PSD

Dan Şova a avertizat și că, pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament și de a cere un nou vot de încredere „ceea ce ar putea, însă, genera o nouă perioadă de instabilitate”, a subliniat Șova.

Întrebat vineri cum comentează poziţia unor lideri ai PSD, președintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat să dea un răspuns ferm, precizând că nu intră în polemici cu purtătorii de cuvânt ai social-democraţilor, aceste chestiuni urmând a le discuta strict cu premierul Victor Ponta. „E caraghios să vorbim despre instabilitate când avem majoritatea pe care o avem” , a comentat Antonescu.

Nicoleta Vera