13.1 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 2:54

Șova îi trimite acasă pe Bechtel. Contractul cu americanii va fi reziliat luni

spot_img

Șova îi trimite acasă pe Bechtel. Contractul cu americanii va fi reziliat luni

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, a anunțat joi că în prima zi a săptămânii viitoare se va rezilia contractul cu amercianii de la Bechtel pentru construcția autostrăzii Transilvania. Tot luni va fi anunțată și suma pe care statul român o mai are de achitat către companie.

Răspunzând unei întrebări, după încheierea unui eveniment organizat de Camera de Comerț Româno-Britanică, oficialul a răspuns: ”Luni se încheie totul”. Ministrul Șova a mai afirmat că singura posibilitate pentru continuarea proiectului este parteneriatul public privat sau concesiunea, adăugând că probabil va fi utilizată a doua variantă.

Oficialul a adăugat că a discutat deja cu 4-5 companii de construcţii mari la nivel internaţional, interesate să participe la acest proiect. “Avem cinci părţi din autostradă neterminate. Trebuie să le licităm şi să le construim în acelaşi timp, pentru că nimeni nu va fi interesat doar de o singură parte. Asta va fi o mare problemă, să construim în acelaşi timp cele cinci părţi”, a mai spus ministrul.

La 12 mai, Şova a afirmat că încheierea contractului cu Bechtel este “o chestiune de zile” şi că suma pe care o mai are de plătit statul român “va fi o surpriză plăcută”.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003, pe vremea guvernării Năstase, şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Proiectul de 415 kilometri a suportat o serie de blocaje de-a lungul timpului, iar până acum au fost executaţi doar 52 de kilometri.

C.C.