3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:45
No menu items!

Și câinii pot fi pesimiști

spot_img

dog

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol, Marea Britanie, câinii care devin agitați atunci când sunt lăsați singuri pentru perioade de timp scurte au o “viziune pesimistă asupra lumii”.

“Toți avem tendința de a crede că animalele noastre de companie experimentează emoții similare cu cele umane, dar nu avem cum să aflăm acest lucru în mod direct, având în vedere că emoțiile sunt în esență personale. Cu toate acestea, ne putem servi de descoperirile în domeniul psihologiei umane pentru a dezvolta noi metode de a măsura emoțiile animalelor”, a comentat Mike Mendl, unul dintre cercetătorii de la Clinica Veterinară a Universității Bristol.

“Știm că starea emoțională a persoanelor le influențează judecata și că oamenii fericiți sunt mai înclinați să judece în mod pozitiv o situație ambiguă. Ceea ce arată studiul nostru este că acest lucru este valabil și la câini: un câine ce vede paharul pe jumatate plin este mai puțin înclinat să devină agitat atunci când este lăsat singur, decât un câine cu o natură pesimistă”, a mai explicat Mendl.

În cadrul experimentului lor, cercetătorii britanici au obișnuit câțiva câini cu faptul că atunci când un castron era amplasat într-o anumită poziție într-o încăpere (poziție “pozitiva”) conținea cu siguranță mâncare, dar când era pus într-o altă poziție (poziție “negativă”), era sigur gol. Ulterior, castroanele au fost amplasate și într-un punct ambiguu, aflat între poziția pozitivă și cea negativă, potrivit descopera.ro.

“Câinii care aleargă rapid către această poziție ambiguă, ca și cum ar aștepta mâncarea, au fost clasificați drept cei ce iau decizii relativ optimiste. Este interesant faptul că acești câini sunt și cei care au tendința de a fi mai puțin agitați atunci când sunt lăsați singuri pentru scurt timp”, a precizat cercetatorul.

D.M.