1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 2:10
No menu items!

Șerban Mihăilescu, audiat la DNA în scandalul EADS – Microsoft

spot_img

Fostul senator PSD și fost șef al SGG în mandatul lui Adrian Năstase a intrat în sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru audieri în dosarul EADS – Microsoft.

Serban Mihailescu_DNA_SZ

 Mai mulți demnitari și foști miniștri din guvernul Adrian Năstase, pe vremea căruia au fost încheiate contractele cu EADS și Microsoft, dar și foști demnitari din guvernele ulteriore, au fost chemați la DNA în ultimele două săptămâni. Deocamdată procurorii au început urmărirea penală in rem, nu pe numele vreunei persoane, prejudiciul adus statului prin aceste contracte fiind de aproximativ 10 milioane de euro. Infracțiunile sunt luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că Șerban Mihăilescu va fi întrebat despre negocierile acestor contracte, el fiind, în calitate de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, cel care a reprezentat instituția la discuțiile cu reprezentanții firmelor, înainte de încheierea contractelor.

În 2012, după șase ani de proces, fostul șef al SGG Șerban Mihăilescu a fost achitat de Înalta Curte în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru primirea de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor, în perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu ar fi primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către Mihăilescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov, mai spuneau procurorii DNA.

În acest dosar au mai fost audiaţi ca martori actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, Eugen Bejinariu, fost şef al SGG tot în guvernul Năstase, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, Ioan Cordoş, fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor, Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România, şi Corina Dumitrescu, membru CSM şi fost secretar general în Ministerului Justiţiei, în guvernul Adrian Năstase.

M.N.