8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 12:10

Șeful Transporturilor Aero-Navale, Constantin Voicu, a luat 3 la un examen pentru funcția de director la Autoritatea Aeronautică

spot_img

Voicu Constantin_pilot

Șeful Direcției Generale Transport Aero-Naval din Ministerul Transporturilor, Constantin Voicu, cel care ar fi trebuit să activeze Centrul Operativ în cazul accidentului din Apuseni, a picat examenul din martie 2013, pentru un post cheie în Autoritatea Aeronautică Civilă, obținând sub nota 3 la proba scrisă. În noiembrie însă, a fost numit pe o funcţie şi mai mare în minister.

Înainte de a fi numit șef al Direcției Aero-Navale din Ministerul Transporturilor, Constantin Voicu a încercat să obțină un post de director la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, condusă „amicul” acestuia, Armand Petrescu.

DNA a aterizat la Autoritatea Aeronautică Civilă, condusă de un fost steward

În martie, 2013, Constantin Voicu s-a înscris la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de director la Direcţia Supervizare, Direcţia Siguranţă, Direcţia Reglementare din cadrul Autorității Aeronautice Civile Române.

Sursa Zilei a intrat în posesia lucrării scrise de Constantin Voicu la concursul organizat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în primăvara anului trecut, din care reiese că,  din cele patru subiecte la proba scrisă, șeful Direcției Aero-Navale din Transporturi a obținut nota 2,8.

Din fișa candidatului Constantin Voicu, rezultă că, din cele 4 subiecte primite, directorul din Ministerul Transporturilor a obţinut 28 de puncte. Punctajul minim necesar pentru a fi declarat admis era de 75 de puncte. Comisia de selecție și evaluare a candidaților, condusă de șeful Direcției Aviației Civile, Cătălin Radu, l-a respins pe Constantin Voicu la proba scrisă, aşa că Voicu nu s-a mai prezentat la proba de interviu din data de 1 aprilie. Concursul a fost câştigat de soţia ministrului justiţiei, Rodica Cazanciuc.

Voicu pasează vina pentru accidentul din Apuseni

Constantin Voicu vrea acum să îl schimbe din funcţie pe Cătălin Radu, directorul Aviaţiei Civile, aflat, conform organigramei ministerului, în subordinea sa. Motivul ar fi lipsa de implicare în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Conform prevederilor legale, Aviaţia este reprezentată în Comitetul Interministerial sau cel Operaţional pentru situaţii de urgenţă de directorul general al Transporturilor Aero-Navale, adică de Constantin Voicu. Iar de la Autoritatea Aeronautică sunt desemnaţi 3 experţi, care lucrează în ture.

Cătălin Radu este şi preşedintele organizaţiei internaţionale a Aviaţiei Civile, care cuprinde 44 de ţări. Dacă şi-ar pierde funcţia de director al Aviaţiei Civile din România, ţara noastră ar avea de suferit pe plan extern, pentru că ar pierde şi preşedinţia organizaţiei ECAC (Conferinţa Europeană a Aviaţiei Civile, fondată în 1955 din iniţiativa Consiliului Europei). Radu a câştigat preşedinţia organizaţiei pentru a doua oară, prima dată, în 2010, în faţa Angliei, mandatul de acum terminându-se în 2015.

Marilena Nedelcu
Ștefan Etveș