10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 15:52
No menu items!

Șeful RADET a fost demis, după ce Sursa Zilei a dezvăluit contractele păguboase

spot_img

RADET sediu_SZ

Directorul RADET, Marian Agiu a fost schimbat din funcție, alături de toți membrii CA-ului Regiei Autonome de distribuție a Energiei Termice. Decizi a fost luată marți, în ședința Consiliului General al Primăriei Capitalei, după ce Corpul de Control a finalizat ancheta – fulger la Regie.

Sursa Zilei a dezvăluit, în exclusivitate, problemele de la RADET, contractele păguboase pentru instituție și faptul că membrii CA-ului nu și-au respectat contractul de management. Corpul de control al PMB începuse verificările. Controlul a vizat, în principal, prețul de vânzare al fierului vechi. Prejudiciul adus Regiei a fost de milioane de lei.

„S-a finalizat controlul și zilele următoare va fi înaintat edilului-șef al Capitalei. Regia a fost prejudiciată, pentru că s-a încheiat un contract privind vânzarea fierului vechi cu un tarif pe tonă mai mic decât cea mai mare ofertă făcută de societățile comerciale care s-au prezentat la licitație. Pe data de 24 aprilie trebuia să fie ședința CA-ului și să se discute despre acest contract păgubos și să se evalueze activitatea directorilor din RADET. S-a amânat ședința până se va prezenta raportul întocmit de Corpul de Control”, au explicat surse din RADET.

Conform acelorași surse, Marian Agiu a atribuit unei firme din Constanța un contract prin care vindea fierul vechi rezultat în urma schimbării țevilor sau pieselor din sistemul prin care se livrează cîldura și apa caldă pentru populație. Astfel, o tonă de fier vechi era vândută cu 850 de lei, în condițiile în care alte firme ar fi fost dispuse să ofere 1.000 lei, chiar și 1.180 de lei pe tonă.

 În ședință a fost și viceprimarul Marcel Nicolaescu și alesul general Cornel Pieptea, puși în funcții de PNL. S-a ridicat problema acestui contract și i s-a cerut socoteală directorului general, iar viceprimarul Capitalei a spus chiar că se impune ca directorul general să se gândească dacă mai rămâne director sau nu”, au declarat, la aceavreme, pentru Sursa Zilei surse din cadrul Consiliului de Administrație al RADET.

Potrivit acestora, mai mulți membri ai CA-ului i-au cerut de atunci demisia directorului general Marian Agiu, pentru că el a semnat acest contract. Demiterea directorului RADET nu este însă o soluție pentru acoperirea prejudiciului provocat Regiei, în condițiile în care contractul încheiat cu societatea Euro Metal Trading din Constanța este în derulare. Surse din Primăria Capitalei au mai precizat că s-a cerut suspendarea contractului privind vânzarea fierului vechi, și se ia în considerare schimbarea a încă doi directori din RATB: șeful Direcției Economice, Daniela Cevei și șeful Direcției Comerciale, SilviuAlbescu.

„Cel mai probabil, se va evalua activitatea celor trei directori, iar majoritatea membrilor CA a discutat deja posibilitatea înlocuirii acestora, dar și faptul că ar fi fost transportate deja tone de fier vechi care nu au fost facturate către acea societate de către șefii de Secții din Regie”, au mai precizat sursele citate.

Alexandru Maghiar