29.9 C
București
marți, 9 august 2022 - 11:01
No menu items!

Șeful Poliției Rutiere, cercetat disciplinar în cazul ofițerului prins fără permis

spot_img

lucian_dinita

Conducerea Poliției a sesizat Parchetul General în cazul ofițerului de la Direcția Rutieră prins conducând fără permis, după ce au fost descoperite indicii privind comiterea unor infracțiuni în privința modului în care acesta a fost încadrat și promovat în Poliție. În plus, patru șefi din cadrul Poliției Rutiere, între care și comisarul șef Lucian Diniță sunt cercetați disciplinar.

Cei trei subalterni ai lui Lucian Diniță vizați de ancheta disciplinară sunt adjunctul acestuia – Costin Tătuc, şeful Poliţiei Autostrăzi – Carol Vârnă şi Paul Toma.

Șeful  Poliției  Române  a  dispus  sesizarea  unității  de  parchet  competente,  la finalizarea tuturor verificărilor efectuate de Direcția Control Intern din I.G.P.R., referitoare  la  un  ofițer  din  cadrul  Direcției  Rutiere  care  a  condus  fără  permis, întrucât  au  fost  identificate  indicii  cu  privire  la  fapte  de  natură  penală  privind încadrarea și promovarea acestuia în structurile Poliției Române.

De  asemenea,  inspectorul  general  a  dispus  declanșarea  procedurii  de  cercetare prealabilă față de patru ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Direcției Rutiere, în vederea stabilirii existenței sau inexistenței abaterilor disciplinare de:

comportarea  necorespunzătoare,  în  serviciu,  familie  sau  în  societate, care  aduce atingere  onoarei,  probității  profesionale  a polițistului  sau prestigiului instituţiei, față de un ofițer de poliție, precum și a celei de –

neglijenţă  manifestată  în  îndeplinirea  îndatoririlor  de  serviciu  sau  a dispoziţiilor  primite  de la  şefii  ierarhici  sau de  la  autorităţile  anume abilitate de lege, față de toți patru.

Reamintim că, la data de 1 aprilie a.c., a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducere fără permis. Totodată,  precizăm faptul că din verificări, s-a stabilit că ofițerul în cauză nu a participat în calitate de conducător auto la nicio misiune de însoțire a coloanelor oficiale.

Inspectoratul General al Poliției Române

comunicat de presă

Ofițerul Augustin Căpâlnaș s-a ales cu dosar penal, pe 1 aprilie, după ce a fost prins cu un permis de conducere fals.

La acea dată, surse din poliție precizau  pentru Sursa Zilei că Augustin Căpâlnaş ar fi vrut să se mute pe o altă linie de muncă şi a fost nevoit ca, printre alte documente, să facă şi dovada faptului că deţine permis de conducere. În acest context, poliţistul a recunoscut în faţa colegilor săi că nu are permis. Aceştia l-au întrebat cum a condus timp de aproape 15 ani, atât maşina de serviciu cât şi autoturismul personal, iar Căpâlnaş a arătat un permis fals, au precizat sursele citate.

Pe numele lui Căpâlnaş a fost deschis un dosar penal.

Inspectorul Augustin Căpâlnaș a absolvit Teologia la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca și a fost preot la Jandarmeria Română. În 2004 a intrat în poliție, iar în 2006 a ocupat funcția de purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Alba. De la IPJ Alba a fost transferat la Direcția Poliției Rutiere, în Capitală, unde participa la acțiuni de prevenire organizate în trafic, în timpul cărora, explica, pentru jurnaliști cum ar trebui să se comporte șoferii și făcea “bilanțul” sancțiunilor aplicate acestora.

Raluca Dan