joi, 22 octombrie 2020 - 4:09

Șeful IPJ Suceava, Ioan Todiruț, trimis în judecată de DNA, după ce și-a înstrăinat averea ca să scape de sechestru

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...

Județul cel mai afectat de COVID suspendă testările PCR, în plină explozie de infectări

În plină explozie a infectărilor cu noul coronavirus în România, conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba a suspendat recoltările pentru testele COVID, de miercuri...

Mutările ofițerilor incomozi continuă în Poliția Română

Revolta polițiștilor cinstiți a atins noi cote, marți, când Șeful Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, numit în funcție în urma unui concurs, a...

Medicii încep să se revolte față de autoritățile incompetente. Protest extrem în Spania, cu medici dezbrăcați

Haosul din sistemul de sănătate și din administrația publică centrală nu este prezent doar în România, ci și în state europene mult mai dezvoltate,...

Ioan Todiruț

Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava, comisarul șef Ioan Todiruț, a fost trimis în judecată marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar în care era acuzat că a avizat achiziția ilegală și la un preț supraevaluat a imobilului în care își are sediul chiar Poliția Suceava. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la aproape 1,5 milioane de euro.

Oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au declarat pentru Sursa Zilei că, în aceste condiții, comisarul șef Ioan Todiruț – care a revenit recent la conducerea poliției sucevene – va fi pus la dispoziția ministerului, așa cum prevede Statutul polițistului.

Potrivit unui comunicat de presă remis marți de DNA, comisarul șef Ioan Todiruț va fi judecat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Alături de el, va ajunge în fața instanței și comisarul șef Alexa Dumitru Teodorovici, șeful Serviciului Logistic al IPJ Suceava (acuzat și el tot de două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice), doi evaluatori – Mihai Sorin Muntean și Gheorghe Licurici (acuzați de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice), dar și omul de afaceri Constantin Bujorean (acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice).

Potrivit rechizitoriului transmis instanței de procurorii DNA, “în perioada iulie-octombrie 2006, în contextul desfășurării procedurii de achiziție a unui imobil în care urma a fi stabilit sediul Poliţiei municipiului Suceava, inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor, în calitatea sa de inspector şef al IPJ Suceava şi de ordonator terţiar de credite a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decât valoarea de piață a imobilului. Imobilul a fost achiziționat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava reprezentată de inculpatul Bujorean Constantin printr-o procedură în care inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor și-a încălcat atât atribuțiile de serviciu, cât și anumite prevederi ale legislației achizițiilor publice”.

Suma de 5.865.152 lei, care a fost achitată nejustificat din bugetul MAI constituie  – susțin procurorii – prejudiciu provocat în dauna acestuia și, în acelaşi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentată de Bujorean.

La rândul lui, comisarul șef Alexa Teodorovici, în calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, “a creat premisele încheierii contractului fără parcurgerea etapelor legale, în sensul că a dispus întocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite să confere o notă de legalitate procedurii de achiziție a imobilului”.

În calitate de preşedinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus împreună cu inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei.

rechizitoriu DNA

“În calitate de asociat – împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii achiziție a imobilului sus menționat. În acest sens, el pus la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfășurate, a fost acceptat un preț de cumpărare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate”, mai precizează anchetatorii.

În plus, arată procurorii DNA, în perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat şi împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, Bujorean a dispus înregistrarea în contabilitatea firmei sale a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 lei.

La solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Gheorghe Licurici, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un alt raport de evaluare în care, și de această dată, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă stabilirea preţ injust de 11.900.000 lei, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul total cauzat bugetului de stat se ridică 6.606.234 lei (aproape 1,5 milioane de euro) din care 5.865.152 lei reprezintă diferenţa dintre valoarea achitată de IPJ Suceava firmei lui Constantin Bujorean şi valoarea de piaţă reală a imobilului de la data tranzacţiei, iar restul, de 741.082 lei, taxe și impozite neplătite de SC Servicii Comerciale SRL prin dispunerea de înregistrări fictive în contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL.

MAI s-a constituit parte civilă în cauză, iar pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au instituit sechestru pe bunurile lui Teodorovici, Bujorean, Licurici, dar și pe cele ale societății Provedal, unde asociat şi administrator este Mihai Sorin Muntean.

Procurorii nu au putut institui sechestru și pe bunurile comisarului șef Ioan Todiruț care, de la declanșarea anchetei DNA, nu mai deține nici proprietăți, nici bani în conturi. Potrivit declarației de avere depusă anul trecut, comisarul șef și-a vândut casa și terenul aferent, în schimbul a 143.000 de euro, iar banii i-a împrumutat unui apropiat al său.

Ioan Todiruţ a avut, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, venituri salariale de 74.591 de lei. Soţia acestuia, și ea ofiţer la IPJ Suceava, a avut venituri salariale de 32.117 lei.

Sursa Zilei dezvăluia, pe 11 iunie, în cadrul campaniei “Pete pe epoleți” cum a reușit comisarul șef Ioan Todiruț să rămână la conducerea Poliției, deși era anchetat de DNA.

Raluca Dan


Actorul Florin Zamfirescu: Suntem conduși de niște tiriplici infantili, care ne țin la pușcărie, dar nu amână alegerile

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt nişte copii...

Conflict deschis între USR și PNL pe seama alegerii lui Florin Iordache șef al Consiliului Legislativ

Deși au mers umăr la umăr la alegerilor locale, USR și PNL continuă disensiunile, lansând reciproc atacuri dure după alegerea lui Florin Iordache șef...

PSD se detonează. Ciolacu primește primele riposte din teritoriu. Precedentul creat de Oprișan

Este război în interiorul PSD, declanșat după deciziile drastice luate de conducerea partidului, în urma rezultatelor la alegerile locale, față de lideri marcanți din...

Analiză: Impactul economic al Covid-19 ar putea genera 500.000 de şomeri şi 300.000 de firme insolvente

Un impact economic foarte puternic al crizei COVID - 19 ar putea însemna peste 500.000 şomeri şi mai mult de 300.000 de firme în...

Avocatul Poporului, despre cauza blocajului din sănătate: Autoritățile continuă să folosească același algoritm de testare

Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească...