24.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 14:01
No menu items!

Șeful CJ Harghita, Borboly Csaba, trimis în judecată pentru corupție

spot_img

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată, luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), alături de vicepreședintele CJ, Sofalvi Laszlo, și alte 11 persoane, într-un dosar în care a fost ridicat de procurori, la jumătatea lunii mai a acestui an, fiind acuzat că ar fi decontat ilegal, în favoarea unor firme de construcţii, aproximativ trei milioane de lei, cerând de la una dintre acestea să primească înapoi 10%, sub formă de sponsorizare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în decembrie 2010, în calitate de președinte al CJ Harghita, Borboly Csaba a dispus „în mod nelegal și nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum județean”. Plata s-ar fi făcut, susțin procurorii, în condițiile în care prețurile firmei care a câștigat licitația erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse de la licitație, în care dirigintele de șantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor și în condițiile în care proiectul inițial nu fusese respectat în ce privește grosimea asfaltului și nici nu exista o dispoziție de modificare a acestui proiect.

„De asemenea, perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba „a dispus în mod nelegal și nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL și a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt. În plus, cheltuielile au fost angajate de Consiliul Județean la finalul lunii decembrie 2010, deși era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar, ca până la data de 31 decembrie 2010, să execute lucrările de reabilitare a unor tronsoane de drum județean. În plus, inculpatul cunoștea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare și prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepționate efectiv și au fost predate către reprezentanții celor două firme constructoare”, se mai arată în rechizitoriul transmis instanței.

REDĂM ÎN CONTINUARE COMUNICATUL DE PRESĂ AL DNA:

„În luna decembrie 2011, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus în mod nelegal și nejustificat, decontarea unor sume de bani în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a aceluiași drum județean. Plățile s-au făcut în condițiile in care prețurile firmei care a câștigat licitația erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitație, iar dirigintele de șantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor.

De asemenea, la data de 30 decembrie 2011, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus, în mod nelegal și nejustificat, decontarea sumei de 1.475.689,66 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoștință că atestau, în fals, existența bunurilor respective și în condițiile in care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate.

La săvârșirea faptelor descrise mai sus, președintele și vicepreședintele CJ Harghita Borboly Csaba și Sofalvi Laszlo au fost ajutați de Csiszer Botond-Benedek și Kelemen Csongor, în calitate de director executiv, respectiv șef serviciu la Direcției Drumuri Județene din CJ Harghita, precum și de Gabor Laszlo, director executiv al Direcției Economice, respectiv Biro Ema, consilier la aceeași direcție. Aceștia din urmă, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, au acordat, în mod nelegal, avizele necesare ce condiționau efectuarea plăților către SC STRAVIA GROUP SRL și SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL.

La data de 28 decembrie 2010, președintele CJ Harghita Borboly Csaba a semnat o adresă alături de inculpații vicepreședintele Sofalvi Laszlo , Csiszer Botond Benedek (director al Direcției Drumuri Județene) și Kelemen Csongor (șef serviciu), pe care a transmis-o Consiliului Local Mihăileni, determinându-l astfel pe inculpatul Kosa Petru, primarul acestei comune să deconteze în mod nelegal și nejustificat 81.730,44 lei în favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL pentru materiale lăsate în custodie.

Inculpații Gabor Laszlo, Kelemen Csongor și Csiszer Botond Benedek, alături de administratorii celor două firme, inculpații Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia și Sajo Tibor au semnat/întocmit înscrisuri (procese verbale de recepție, procese verbale de luare in custodie, facturi) care atestă în fals împrejurări necorespunzătoare realității, ajutându-i astfel pe președintele și vicepreședintele CJ Harghita, respectiv pe primarul Kosa Petru la săvârșirea faptelor descrise.

Pentru a ascunde infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prin care s-au obținut foloase materiale pentru SC „STRAVIA GROUP” SRL, la data de 19 iulie 2011, inculpatul Borboly Csaba, a întocmit și prezentat auditorilor Camerei de Conturi Harghita o adresă în care a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, referitor la condițiile ce ar fi justificat plățile făcute SC STRAVIA GROUP SRL.

La data de 16 octombrie 2012, la solicitarea D.N.A. – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș, de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuția, achitarea contravalorilor și expertizarea lucrărilor de pe D.J. 131, atribuite S.C. „STRAVIA GROUP” S.R.L. Goagiu și respectiv SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL Borzont, inculpatul Borboly Csaba a menționat că, la data decontării plăților din decembrie 2010 către SC STRAVIA GROUP SRL, Consiliul Județean ar fi fost indus în eroare de Kelemen Csongor, prin prezentarea unui document plăsmuit.

La data de 12 octombrie 2012, a semnat în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita o plângere penală către Inspectoratul de Poliție al Județului Harghita, în cuprinsul căreia l-a acuzat pe Kelemen Csongor de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de șantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către S.C. STRAVIA GROUP S.R.L. Goagiu.

În calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Harghita în mandatul 2008-2012, inculpatul Palffy Domokos, a participat la votarea bugetelor Consiliului Județean Harghita prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investiții în infrastructura județului Harghita, întreținere și reparații de drumuri județene, banii fiind destinați unor contracte de executare de lucrări. Printre beneficiarii acestor contracte a fost SC STRAVIA GROUP SRL, a cărei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar acționar sora acestuia. În aceeași perioadă, în calitate de consilier județean, a participat la recepția lucrărilor și la semnarea proceselor verbale aferente, în favoarea aceleiași firme. Astfel, Palffy Domokos a realizat foloase în favoarea sa și surorii sale, asociat unic al SC STRAVIA GROUP SRL, foloase constând în valoarea totală a celor 40 de contracte executate de firmă în perioada 2008-2012, în cuantum de 25.351.090 lei, bani care s-au și decontat de către CJ Harghita.

În cursul desfășurării, de către această societate, a relațiilor comerciale cu Consiliul Județean Harghita, inculpatul Palffy Domokos a efectuat, în perioada 2008-2012, operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, constând în coordonarea administrării și administrarea în fapt a SC STRAVIA GROUP SRL. În cursul lunii aprilie 2012, consiliat de inculpatul Hargitay Ladislau-Gavril, l-a determinat inculpatul Mandache Daniel Cristian, operator laborator în cadrul SCCF IAȘI SA să întocmească o serie de acte false care au stat la baza unui raport de expertiză tehnică menit să diminueze prejudiciul stabilit în martie 2012 de Camera de Conturi Harghita în sarcina Consiliului Județean Harghita, produs prin efectuarea de plăți nelegale către S.C. STRAVIA GROUP SRL.

Inculpatul Palffy Domokos a folosit informații nedestinate publicității (obținute de la Csiszer Botond Benedek), respectiv a comunicat, în decembrie 2011, administratorului unei societăți comerciale, valoarea ofertei de preț pe care o firmă concurentă a adresat-o Consiliului Județean Harghita, astfel încât serviciile de expertizare au fost atribuite direct, în mod necuvenit, firmei agreate de Palffy Domokos. Pe baza expertizei realizate ulterior, firmei S.C. STRAVIA GROUP SRL i s-au decontat lucrări de reabilitare a unui drum județean, în baza contractului atribuit de CJ Harghita.

Prejudiciul total produs județului Harghita ca urmare a activităților descrise, desfășurate in anii 2010 și 2011 este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare și în diferența dintre prețurile onorate și cele oferite de firmele descalificate la licitație, substanțial mai mici.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Borboly Csaba, Sofalvi Laszlo, Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gabor Laszlo, Biro Ema, Kosa Petru, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, până la concurența sumelor reținute drept prejudiciu în sarcina fiecăruia dintre aceștia”.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curții de Apel Târgu Mureș.

R.D.