12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 20:25

Șeful Apărării americane vine, în iunie, în România

spot_img

Secretarul de stat pe probleme de Apărare, Chuck Hagel, va începe miercuri un turneu de 12 zile, urmând să se deplaseze în Singapore, Belgia, România şi Franţa

chuck hagel

După vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la București, în iunie va sosi în Capitală și șeful Pentagonului, care va ajunge pe nava americană USS Vella Gulf, aflată acum în Marea Neagră.

Turneul lui Chuck Hagel va începe cu o scurtă deplasare la baza militară Elmendorf din Alaska, unde secretarul american al Apărării va evalua capacităţile de apărare antirachetă, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ulterior, Hagel se va deplasa spre Singapore, pentru a asista, în perioada 30 mai-1 iunie, la Dialogul de la Shangri-La, un mare forum anual consacrat securităţii în regiunea Asia-Pacific.

După această vizită, el va participa, pe 3 şi 4 iunie, la reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul NATO, prima întâlnire de acest tip “după incursiunile Rusiei în Ucraina”, a adăugat Kirby.

Hagel “crede că aliaţii noştri europeni trebuie să considere această criză drept o oportunitate pentru revitalizarea NATO şi reafirmarea angajamentelor lor în favoarea apărăii colective”, a spus purtătorul de cuvânt.

Apoi şeful Pentagonului urmează să se deplaseze în România, unde va vizita o navă americană, crucişătorul USS Vella Gulf, aflat în prezent în Marea Neagră.

El îşi va încheia turneul prin vizitarea Franţei, unde se va întâlni cu omologul său Jean-Yves Le Drian, înainte de a participa la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia.

C.C.