2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 21:37
No menu items!

Șeful ANRMAP, Dan Vlădescu, a demisionat din cauza modificărilor aduse legii privind achizițiile publice

spot_img

Dan Lucian Vlădescu și-a dat demisia din funcția de șef al ANRMAPȘeful Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Dan Vlădescu, și-a dat demisia, motivând modificările greșite aduse legii privind achizițiile publice, cum ar fi ridicarea plafonului financiar pentru achizițiile directe. Premierul Victor Ponta a aprobat demisia și l-a numit în locul lui Vlădescu pe Bogdan Dobrin.

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome şi companii naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii în baza OU 34/3006 privind sistemul achiziţiilor publice.

Majorarea acestei limite valorice a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Cabinet, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, din cauza criticilor publice.

Ridicarea pragului şi exceptarea unor regii şi companii de stat de la licitaţii au fost aprobate în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la ordonanţa aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut, iar modificările au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu şi au intrat în vigoare din această lună.

Preşedintele României a declarat, săptămâna trecută, că ar fi avut conştiinţa încărcată dacă promulga legea achiziţiilor publice fără să fie atent, arătând că nu este vorba să nu mai fie licitaţii la regii şi companii de stat, ci vor fi introduse standardizări şi norme interne. El a adăugat că a cerut şi Guvernului PDL să majoreze plafonul achiziţiilor directe, arătând că licitaţii sunt organizate pentru sume mari, iar lucrările mici nu pot fi blocate de proceduri.