Șeful ANL, George Cristian Marcu, acuzat de fraudă UPDATE

Șeful ANL, acuzat de fraudă

Șeful ANL, acuzat de fraudă

Directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), George Cristian Marcu, este acuzat de fraudă cu un prejudiciu de 5.200.000 de lei (peste un milion de euro), într-un dosar instrumentat de Direcția de Investigare a Fraudelor din Poliția Română. De altfel, luni dimineață, polițiștii au descins la locuințele din București și Ilfov ale membrilor grupului infracțional condus de Marcu.

Surse judiciare au precizat că, ajutat de șapte complici, George Marcu ar fi comis frauda în perioada în care ocupa funcția de manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, din Capitală.

“Polițiștii Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR efectuează șapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov pentru destructurarea unui grup infracţional constituit din șapte persoane, specializat în infracţiuni în domeniul achizițiilor publice. Membrii grupării sunt suspectați că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii”, se arată într-un comunicat de presă remis luni de Inspectoratul General al Poliției Române.

Potrivit polițiștilor, lucrările respective au fost supraevaluate, iar apoi au fost urmate de înregistrarea unor cheltuieli fictive şi de cesionarea societăţilor prestatoare către terți în vederea împiedicării verificărilor fiscale.

“Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 3.800.000 lei în dauna instituţiei sanitare şi la 1.400.000 lei în dauna bugetului de stat. La sediul Inspectoratului General al Poliției Române vor fi conduse în vederea audierii 15 persoane, urmând ca, la finalizare, să fie dispuse măsuri legale”, se mai arată în comunicatul de presă.

 Anchetatorii precizează că “în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori prin evidențierea altor operațiuni fictive”.

George Cristian Marcu a fost numit în funcția de director general al ANL la începutul lunii ianuarie a acestui an.

UPDATE

Managerul Spitalului “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Monica Boer, a declarat luni că, la preluarea instituţiei, în decembrie 2009, a găsit facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unităţii a fost George Marcu pe care l-a acţionat în instanţă pentru grave nereguli financiare.

Potrivit Monicăi Boer, ulterior au fost înregistrate mai multe facturi, iar după ce au fost făcute evaluări, s-a constatat un prejudiciu de aproximativ 700.000 de euro.

UPDATE

Parchetul Tribunalului București face cercetări în cazul lui George Marcu pentru un prejudiciu estimat la peste 10,5 milioane de lei, în urma unei plângeri formulate în 2010 de Spitalul “Prof.Dr. Alexandru Obregia”, unitatea putând cere recuperarea daunelor constatate după expertizele contabilă şi tehnică făcute în acest dosar.

În această cauză, George Cristian Marcu este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU