3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:35
No menu items!

Șefii serviciilor de informații din Rusia, pe lista celor sancționați de UE

spot_img

Sancțiuni economice mai drastic ar putea fi decise săptămâna viitoare

 rusia steag

Uniunea Europeană i-a sancţionat sâmbătă pe şefii serviciilor ruseşti de informaţii şi pe mai mulţi membri din conducerea Consiliului rus de Securiate pentru implicarea acestora în criza din Ucraina, potrivit Jurnalului oficial al UE.

Nikolai Bortnikov,  șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), și Mihail Fradkov, şeful serviciilor de informaţii, sunt pe noua listă cu 15 persoane şi 18 entităţi vizate de blocarea activelor şi de interdicţia de a călători în UE, din cauza aducerii unor atingeri integrităţii teritoriale a Ucrainei. Pe listă mai apare și preşedintele cecen Ramzan Kadîrov.

Acum, lista a ajuns la 87 de persoane şi 20 de entităţi.

Membrii conducerii Consiliului rus pentru Securitate, din care fac parte inclusiv Bortnikov şi Fradkov, sunt acuzaţi că au ”contribuit la elaborarea politicii Guvernului rus care ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Kadîrov a făcut ”declaraţii în favoarea anexării ilegale a Crimeei şi insurecţiei armate din Ucraina”. La începutul lui iunie, el s-a declarat pregătit să trimită 74.000 de voluntari ceceni în Ucraina, în cazul în care i se cere acest lucru.

Printre entităţi figurează mai multe societăţi care au sediul în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de către Rusia în martie, inclusiv un grup hotelier din Ialta.

În paralel, UE urmează să adopte, săptămâna viitoare, acelaşi tip de sancţiuni vizând persoane acuzate că anexarea Crimeei, destabilizarea estului Ucrainei sau că beneficiază de pe urma acestora. Pe această nouă listă, care urmează să fie finalizată marţi, ar putea să fie înscrise numele unor oligarhi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin.

 Cele 28 de state sunt pregătite să adopte de săptămâna viitoare și sancțiuni economice mai drastice, în domeniile accesului pe pieţele financiare, vânzării de armament, tehnologiilor din sectorul energetic şi bunurilor cu dublă folosinţă civilă şi militară.

S.Z.