16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:42

Șefii din Sănătate contestă decizia instanței care le-a dat dreptate bolnavilor de cancer

spot_img

Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate susțin că medicamentele obținute de bolnavi nu se regăsesc pe lista de compensate și gratuite

bolnavi-spitale

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, că vor pune în executare sentinţa potrivit căreia şapte pacienţi au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate 100%, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite.

După comunicarea sentinţei cu privire la acordarea unor medicamente în regim de compensare 100% pentru şapte pacienţi, CNAS va pune în executare sentinţa, având în vedere caracterul executoriu al acesteia. Menţionăm că, prin respectarea acestei decizii, CNAS încalcă art. 232 din Legea 95/2006, care prevede că asiguraţii au dreptul la medicamente cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărâre de Guvern. Drept urmare, CNAS va exercita căile de atac legale împotriva sentinţei date de instanţă.

Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
comunicat de presă

Legea 95/2006 prevede, la articolul 232, că lista cu medicamente de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală se elaborează de către Ministerul Sănătăţii Publice şi CNAS, cu consultarea CFR, şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului. În listă se pot include numai medicamente prevăzute în Nomenclatorul de produse, prevede acelaşi act normativ.

Şapte bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%. CNAS este obligată să pună de îndată în executare hotărârea instanței.

R.D.