4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 22:03
No menu items!

Șefi din CNADNR audiați la DNA în dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda

spot_img

valentin preda

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție continuă cercetările în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, personaj propulsat la București de cercul de interese Mazăre – Nicușor Constantinescu.

Săptămâna trecută au fost chemați la DNA câțiva șefi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), dar și unul din șefii firmei Novensys, societate ai cărei conducători se află și ei în vizorul DNA în acest dosar.  Astfel, pe 5 decembrie procurorii DNA îi programaseră la audieri pe Emil Rusoiu, Tudor Popescu, Vlad Cătălin și Lucian Calmuș.

Rusoiu este, potrivit ultimei declarații de avere, director la Direcția de Proiecte cu Finanțare Externă în cadrul CNADNR și potrivit surselor noastre și-ar fi amânat prezența la DNA pentru o dată ulterioară. A fost audiat însă Lucian Calmuș care anul trecut, potrivit declarației de avere, era director adjunct al Direcției Comerciale din CNADNR.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că audierile șefilor din CNADNR și a lui Tudor Popescu au legătură cu eventualul lobby făcut de fostul secretar de Valentin Preda  pentru ca un consorțiu din care făcea parte și firma Novensys să primească în continuare contractul pentru rovinietă. Asta pentru că procurorii DNA suspectează că Preda ar fi primit mită 50.000 de euro de la reprezentanții firmei Novensys pentru acest contract. În acest dosar au mai fost de la începutul anului și până în prezent și foștii miniștri liberali ai Transporturilor, Ovidiu Silaghi și Relu Fenechiu.

Scurgeri de informații

Ancheta în dosarul lui Vali Preda a plecat de la mai multe scurgeri de informații din DNA, scăpări care le-au compromis procurorilor anticorupție mai multe anchete care vizau personaje influente din Constanța dar și un important lider al PSD. După verificările de rigoare procurorii DNA i-au săltat în februarie anul acesta pe Dan Emil Manolachi, ofițer de poliție judiciară chiar în cadrul DNA și pe Vali Preda.

Manolachi a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații, divulgarea secretului care periclitează siguranța statului și  favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupție, iar Preda pentru complicitate la aceste fapte.

Astfel, potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, există indicii temeinice că, în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, Manolachi, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA.

Separat de aceste informații, un alt beneficiar al scurgerilor de date din instituție a fost Preda, procurorii reținând că acesta când era secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.

Ulterior, față de Valentin Preda ancheta s-a extins și pentru posibila mită primită de acesta în cazul contractului consorțiului din care făcea parte și firma Novensys.

Cristi Ciupercă