1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:04
No menu items!

Șefi de secții de votare, trimiși în judecată pentru fraudă electorală

spot_img

Trei şefi de secţii de votare, din Mehedinţi, dar şi reprezentanta unei alte secţii de vot, sunt acuzați de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fraudă electorală la referendumul organizat pe 29 iulie privind demiterea preşedintelui României, au fost deferiţi justiţiei.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul privind referendumul din Mehedinţi şi au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Dumitru Mirea, Liviu Cătălin Bondoc, Gheorghiţa Burcu şi Manuela Carina Micu sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 55 alin. 1 din Legea 3/2000.

Procurorii susţin că la Secţia de votare nr. 170 Gârla Mare din judeţul Mehedinţi, Dumitru Mirea, în calitate de preşedinte al secţiei, în data de 29 iulie şi în perioada anterioară acestei date a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, şi anume, procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă.

În acest mod, în raport de cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot.

Liviu Bondoc este acuzat că, în calitate de preşedinte al biroului electoral al Secţiei de votare nr. 63 Drobeta Turnu Severin, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, şi anume, procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară, paginile 2-21 şi 25-29, urmată de introducerea unui număr de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă.

Astfel, în raport de cele 1.714 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 375 de buletine de vot. La Secţia de votare nr. 70 Orşova, al cărei preşedinte era Gheorghiţa Burcu, au fost falsificate un număr total de 49 de semnături pe listele electorale (permanentă şi suplimentară), fapt urmat de introducerea în urnă a unui număr egal de buletine de vot.

Procurorii arată că această activitate s-a realizat în următoarele modalităţi: prin dublarea datelor de identificare a persoanelor înscrise la pagina 3 din lista suplimentară în sensul că aceleaşi persoane, dar în ordine inversă, sunt înscrise pe pagina 11 a aceleiaşi liste, precum şi prin înscrierea şi semnarea pe lista suplimentară a unor persoane fictive, în sensul că datele de identificare ale acestora nu există (CNP) sau aparţin altor persoane (CI).

Astfel, în raport cu numărul de 1.324 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 49 de buletine de vot.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că în lista electorală suplimentară a Secţiei de votare nr. 70 Orşova au fost identificate un număr de 34 de CNP-uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţin unor alte persoane decât cele înscrise în listă, astfel încât rezultă că acestea au fost întocmite în fals.

Astfel, din procesele-verbale din datele de 12 martie, 26 şi 27 septembrie reiese faptul că poziţiile 11-15 de la pagina 9 a listei electorale suplimentare de la Secţia de votare 70 Orşova, dar şi paginile 10, poziţiile 1-15 şi 12, poziţiile 2-15, conţin menţiuni false, în sensul celor mai sus menţionate, cu privire la persoanele participante la vot, în număr de 34 şi care au fost semnate în fals.

În ceea ce o priveşte pe Manuela Micu, procurorii arată că, în calitate de membru al Secţiei de votare 70 Orşova, aceasta a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, şi anume, procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegători, prin înscrierea unor persoane fictive, având CNP-uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţinând unor alte persoane, urmată de introducerea unui număr corespunzător de buletine de vot, validând astfel prezenţa persoanelor menţionate în fals.

Astfel, paginile cuprinse în lista electorală suplimentară au fost completate de Manuela Micu, cu excepţia paginilor nr. 4, 8, 11, care au fost completate de inculpata Gheorghiţa Burcu.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză rezultă că scrisul ce completează rubricile ‘Codul numeric personal’, ‘Numele şi prenumele alegătorului’, ‘Domiciliul/reşedinţa alegătorului (strada, nr. casei, bloc, apartament)’, ‘seria şi numărul actului de identitate’, de pe pagina 9, poziţiile 11-15, paginile 10 şi 12, poziţiile nr. 1-15 ale listei electorale suplimentare a fost executat de Manuela Micu.

Dosarul va fi judecat de Judecătoria Drobeta Turnu Severin.