4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:34
No menu items!

Șefa FMI, Christine Lagarde, inculpată într-un dosar de arbitraj controversat

spot_img

Christine Lagarde a precizat că nu îşi va da demisia: “Mă voi întoarce la Washington în această după amiază”

 Christine Lagarde, în faţa Curţii de Justiţie franceze

Directorul Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde este inculpată în Franța într-un dosar de arbitraj controversat, scrie Le Figaro.

Christine Lagarde a fost pusă sub acuzare miercuri pentru „neglijență” într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat, prin care omul de afaceri Bernard Tapie a primit 400 de milioane de euro, sub forma unor despăgubiri, în iulie 2008. potrivit AFP.

Inculparea lui Christine Lagarde vine după ce în luna mai directoarea general al FMI a fost plasată de justiția franceză sub statutul de martor asistat, un statut intermediar între cel de martor și cel de inculpat.

Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat și apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când ea era ministru de finanțe al Franței. Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluționa un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participației la Adidas în anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Ulterior, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

Ținând cont de cirmcumstanțe, șefa FMI a precizat că nu îşi va da demisia: “Mă voi întoarce la Washington în această după amiază”, le-a precizat Christine Lagarde jurnaliştilor.

C.A.