19 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 16:08

Șapte motive să vă luaţi un câine

caine zgarda

Oricine deţine şi iubeşte un câine ştie cât de greu este să trăieşti fără devotamentul unui câine. Deşi se bazează pe stăpâni să îi hrănească şi să îi îngrijească, creşterea unui căine are beneficii pentru ambele părţi, deoarece noi îi întreţinem, dar şi ei au grijă de noi.

Mai multe studii au arătat că deţinerea unui câine are beneficii personale în ceea ce priveşte starea mentală şi fizică, în special.

  1. Aveţi parte de mişcare când vă plimbaţi căţelul – uneori e greu sa ne mişcăm de pe canapeaua confortabila şi să ieşim la mişcare (în special în zilele ploioase), însă plimbarea zilnică a animalului de casă vă ajută să fiţi mai activi decât persoanele care nu au animale.
  2. Câinii pot întări legătura dintre oameni – un studiu al unor medici veterinari a demonstrat faptul că persoanele care au o legătura puternică cu animalele lor de casa, au, de asemenea, relaţii sociale pozitive cu cei din jur.
  3. Câinii vă pot calma în situaţii de criză – un profesor de psihologie de la Universitatea din Buffalo, Karen Walker, a supravegheat voluntari cu ajutorul unor monitoare care măsoară presiunea sângelui şi a constatat că persoanele care aveau alături câini erau mai puţin stresaţi în momentul în care i-a suspus unor teste.
  4. Vă pot ajuta să vă reveniţi, din punct de vedere psihologic, după o situaţie de criză – s-a dovedit că „verii îndepărtaţi ai lupului” îi pot ajuta să îşi revină pe soldaţii care suferă stres post-traumatic, ajutându-i să se apropie din nou de familii şi să îşi recupereze viaţa dinainte de a participa la un război.
  5. Câinele poate preveni aparţitia unei eczeme pe corpul copilului dumneavoastră – un studiu din 2010 a aratat ca acei copii care sunt alergici la câini dar care au trăit cu cel puţin un câine în primul an de viaţă au avut un risc mai scăzut în dezvoltarea unei eczeme pe piele, până la vârsta de 4 ani. Totuşi, în ceea ce priveşte pisicile, este exact învers – copiii care au trăit cu o pisică în casă până la vârsta de un an, au de 13 ori mai multe şanse să devină alergici la feline.
  6. Un alt studiu a aflat că a deţine un câine poate fi atractiv pentru sexul opus – 60 la suta dintre cele 700 de persoane intervievate in Marea Britanie au spus că sunt mai atractive persoanele care au câini, în timp ce 85 la sută sunt de părere că cei ce au câini sunt mai abordabili. Însa contează şi ce fel de rasă deţin. Astfel, bărbaţii consideră femeile cu Chihuahua ca fiind prostuţe, iar femeile cred despre bărbaţii care îşi plimbă câinii din rasa Bulldog ca sunt afemeiaţi, plăcându-i mai mult pe cei care au Labrador sau Golden Retriever.
  7. Un câine vă poate face să apreciaţi lucrurile simple în viaţă deoarece vă face să interacţionaţi la modul simplu, nu prin mailuri, SMS-uri sau videoconferinţe, asa cum faceţi în viaţa de zi cu zi, tehnologizată.

G.T.