luni, 18 ianuarie 2021 - 0:32

Șapte elemente care prelungesc viața

Rareș Bogdan: Orban conduce dictatorial. I s-a umflat capul. Se crede lupul alfa

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan afirmă că liderul partidului, Ludovic Orban, conduce în mod dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți liberali din conducerea...

Cât timp vor avea imunitate bolnavii de COVID. Cei cu anticorpi pot avea încă virusul și îl pot transmite (Studiu)

Cercetări preliminare făcute de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia arată că reinfectările celor care au trecut deja prin...

Băncile explică de ce s-a creat registrul electronic pentru ANAF

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a spus, răspunzând unei solicitări ZF, că noul registru electronic prin care ANAF colectează date despre conturile companiilor şi...

Vaccinul nu ne scapă de restricții. Masca va mai fi folosită mult timp

Adrian Streinu Cercel a făcut astăzi doza de rapel a vaccinului anti-covid-19 și a explicat cu această ocazie că, în urma testelor făcute asupra...

 long life

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate de secol, în special în ţările avansate din punct de vedere tehnic şi economic, acest indice nu este valabil pentru majoritatea ţărilor sărace, scrie Ovidiu Bujor în „Pleodoarie pentru o viașă lungă”.

Sunt multe ţări în care şansa de supravieţuire se situează între 40-45 ani.
Cauzele principale sunt subalimentaţia, asistenţa şi educaţia sanitară precară, bolile cu răspândire în masă, scăderea natalităţii şi creşterea mortalităţii infantile.

Ţara noastră se situează destul de aproape de ţările avansate, deşi natalitatea a scăzut simţitor în ultimul deceniu. Se constată o îmbătrânire a populaţiei, din punct de vedere statistic, putându-se vorbi de o şansă de supravieţuire medie cuprinsă între 72-74 ani.

Calitatea vieţii depinde de fiecare dintre noi, de modul nostru de viaţă, de respectarea anumitor reguli sub aspect fizic, mental şi spiritual.

Alimentaţia

În mod obişnuit, mesele sunt împărţite în trei etape.
La unele popoare, masa principală este cea de dimineaţă, la altele cea de seară, obicei pe care-l considerăm mai puţin indicat.
Noi recomandăm un regim preponderent lacto-vegetarian, dar nu exclusiv.
În copilărie şi în tinereţe sunt necesare şi proteine animale uşoare (peşte alb, piept de pui, carne de curcan fără pieliţă). Pe măsură ce înaintăm în vârstâ, necesarul în proteine animale trebuie redus.

Nu se recomandă carnea roșie și grăsimile animale. În cazul în care nu puteţi renunţa la carne, se recomandă să începeţi masa cu o salată de legume şi s-o încheiaţi cu fructe.
Un studiu relativ recent a demonstrat că, în cazul în care masa începe cu carne, numărul leucocitelor creşte la 20.000. În cazul în care se începe cu salate şi se termină cu fructe, numărul de leucocite se păstrează în cadrul valorilor normale de 9.000.
Este recomandabil să vă ridicați de la masă cu cinci minute înainte de-a fi sătul, nu cu cinci minute după ce v-aţi săturat.
Nu vă grăbiţi la masă: mestecaţi bine alimentele înainte de-a le înghiţi şi nu beţi apă înainte de masă sau între felurile de mâncare.
Alegeţi o zi de post pe săptămână pentru dezintoxicarea organismului.

Mentalul

În mod obişnuit nu folosim decât 25-30% din capacitatea creierului nostru.
Prin educaţie şi meditaţie, putem folosi mai mult din această capacitate.

Timpul de odihnă

Ideal ar fi să putem respecta cele trei opturi dintr-o zi: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă (sport, plimbări, lectură, muzică etc.) şi 8 ore de somn.
Nu întotdeauna putem respecta acest ciclu ideal, însă important este să respectăm cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Nu vă culcaţi mai devreme de 3 ore după ultima masă.
Este bine ca înainte de culcare să faceţi o scurtă plimbare.

Evitarea sedentarismului

O viaţă normală este condiţionată de mişcare, care asigură o bună oxigenare a organismului.
Chiar după pensionare, continuati activitatea care vă place sau alegeţi o activitate de care aţi fost privat în timpul muncii pentru câştigarea existentei.
Inactivitatea este primul pas spre mormânt.
Continuaţi să munciţi într-un ritm obişnuit şi continuu opt ore pe zi.
Nu neglijaţi nici gimnastica zilnică în aer curat.
Dormiti cu fereastra întredeschisă atâta timp cât sezonul vă permite.

 Cultivarea optimismului

Un factor important care depinde de noi este cultivarea optimismului şi a încrederii în sione și în cei din jurul nostru.
Să respingem tot ceea ce este negativ în relaţiile interumane.
Să ne închipuim că viata este o oglindă în faţa căreia suntem şi ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră; dacâ ne crispăm şi ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupra noastră.
Cu alte cuvinte, toate gândurile şi acţiunile noastre de fiecare clipă, de fiecare zi trebuie să fie pozitive, senine, optimiste.

Prevenirea poluării

Trăim într-o ţesătură de iradiaţii şi decibeli, la care contribuie celularele, televizoarele, microundele neprotejate, traficul zgomotos din marile aşezări urbane etc.
Acesta este tributul pe care îl plătim confortului şi civilizaţiei moderne.
Dar ne referim şi mai mult la poluarea pe care noi înşine ne-o provocăm: prin alimentaţia deficitară, prin consumul de alcool, droguri, tutun, medicamente sintetice, băuturi comerciale, conserve etc. etc.
Pentru sănătatea noastră şi pentru prelungirea vieţii, e necesar să evităm cât mai mult poluarea de orice fel.

Suprema poruncă

Printre cele trei mari virtuţi teologicale – Credința , Speranța și Iubirea – pe primul loc am situa iubirea, ca factor determinant.
Iubirea faţă de Creator şi fată de aproapele nostru.
Sub aspect spiritual: armonia din cadrul familiei, armonia relaţiilor sociale, armonia relaţiilor interumane care se cuvine să fie normale şi corecte.

Atâta timp cât predomină forţa, selecţia artificială, ura, răzbunarea, atentatele la viaţa celor fără de apărare, conflictele între popoare în numele religiei sau al convingerilor politice, evoluţia noastră spiriruală va stagna.

R.M.

Restricții noi în Italia, după creșterea numărului de cazuri COVID

Numărul crescut al cazurilor de infectare cu noul coronavirus le-a determinat pe autoritățile din Italia să înăsprească din nou regulile de combatere a pandemiei,...

Studenții de la medicină din Cluj, interziși în spitale, fără vaccin COVID

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj (UMF Cluj), Anca Buzoianu, a anunțat că studenții care refuză vaccinul nu vor intra în spitale, pentru a...

Testarea COVID în școli, după redeschiderea din 8 februarie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat cum se va face testarea COVID-19 în școli, în contexrtul în care autoritățile vor...

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...