duminică, 9 august 2020 - 17:21

Șapte elemente care prelungesc viața

PSD a prezentat “Cartea neagră a guvernării liberale”. Când se va depune moțiunea de cenzură

PSD a prezenta ”Cartea neagră a guvernării liberale, suma motivelor pentru care guvernul PNL trebuie să plece”. Social-democrații au făcut și o ”cronologie a iresponsabilității...

Fiul lui Marian Ionescu, de la Direcția 5, prins drogat la volan

Carmin Mihai Ionescu, fiul lui Marian Ionescu, component al trupei „Direcția 5”, a fost prins drogat la volan, în dimineața zilei de duminică, 9...

România a cerut 10 milioane de vaccinuri anti Covid – 19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti Covid 19, în momentul în care...

Italia prelungește carantina pentru români, până la 7 septembrie

Guvernul italian a prelungit până la 7 septembrie măsurile menite să stopeze răspândirea noului coronavirus, potrivit unui decret emis de premierul Giuseppe Conte (foto)...

 long life

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate de secol, în special în ţările avansate din punct de vedere tehnic şi economic, acest indice nu este valabil pentru majoritatea ţărilor sărace, scrie Ovidiu Bujor în „Pleodoarie pentru o viașă lungă”.

Sunt multe ţări în care şansa de supravieţuire se situează între 40-45 ani.
Cauzele principale sunt subalimentaţia, asistenţa şi educaţia sanitară precară, bolile cu răspândire în masă, scăderea natalităţii şi creşterea mortalităţii infantile.

Ţara noastră se situează destul de aproape de ţările avansate, deşi natalitatea a scăzut simţitor în ultimul deceniu. Se constată o îmbătrânire a populaţiei, din punct de vedere statistic, putându-se vorbi de o şansă de supravieţuire medie cuprinsă între 72-74 ani.

Calitatea vieţii depinde de fiecare dintre noi, de modul nostru de viaţă, de respectarea anumitor reguli sub aspect fizic, mental şi spiritual.

Alimentaţia

În mod obişnuit, mesele sunt împărţite în trei etape.
La unele popoare, masa principală este cea de dimineaţă, la altele cea de seară, obicei pe care-l considerăm mai puţin indicat.
Noi recomandăm un regim preponderent lacto-vegetarian, dar nu exclusiv.
În copilărie şi în tinereţe sunt necesare şi proteine animale uşoare (peşte alb, piept de pui, carne de curcan fără pieliţă). Pe măsură ce înaintăm în vârstâ, necesarul în proteine animale trebuie redus.

Nu se recomandă carnea roșie și grăsimile animale. În cazul în care nu puteţi renunţa la carne, se recomandă să începeţi masa cu o salată de legume şi s-o încheiaţi cu fructe.
Un studiu relativ recent a demonstrat că, în cazul în care masa începe cu carne, numărul leucocitelor creşte la 20.000. În cazul în care se începe cu salate şi se termină cu fructe, numărul de leucocite se păstrează în cadrul valorilor normale de 9.000.
Este recomandabil să vă ridicați de la masă cu cinci minute înainte de-a fi sătul, nu cu cinci minute după ce v-aţi săturat.
Nu vă grăbiţi la masă: mestecaţi bine alimentele înainte de-a le înghiţi şi nu beţi apă înainte de masă sau între felurile de mâncare.
Alegeţi o zi de post pe săptămână pentru dezintoxicarea organismului.

Mentalul

În mod obişnuit nu folosim decât 25-30% din capacitatea creierului nostru.
Prin educaţie şi meditaţie, putem folosi mai mult din această capacitate.

Timpul de odihnă

Ideal ar fi să putem respecta cele trei opturi dintr-o zi: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă (sport, plimbări, lectură, muzică etc.) şi 8 ore de somn.
Nu întotdeauna putem respecta acest ciclu ideal, însă important este să respectăm cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Nu vă culcaţi mai devreme de 3 ore după ultima masă.
Este bine ca înainte de culcare să faceţi o scurtă plimbare.

Evitarea sedentarismului

O viaţă normală este condiţionată de mişcare, care asigură o bună oxigenare a organismului.
Chiar după pensionare, continuati activitatea care vă place sau alegeţi o activitate de care aţi fost privat în timpul muncii pentru câştigarea existentei.
Inactivitatea este primul pas spre mormânt.
Continuaţi să munciţi într-un ritm obişnuit şi continuu opt ore pe zi.
Nu neglijaţi nici gimnastica zilnică în aer curat.
Dormiti cu fereastra întredeschisă atâta timp cât sezonul vă permite.

 Cultivarea optimismului

Un factor important care depinde de noi este cultivarea optimismului şi a încrederii în sione și în cei din jurul nostru.
Să respingem tot ceea ce este negativ în relaţiile interumane.
Să ne închipuim că viata este o oglindă în faţa căreia suntem şi ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră; dacâ ne crispăm şi ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupra noastră.
Cu alte cuvinte, toate gândurile şi acţiunile noastre de fiecare clipă, de fiecare zi trebuie să fie pozitive, senine, optimiste.

Prevenirea poluării

Trăim într-o ţesătură de iradiaţii şi decibeli, la care contribuie celularele, televizoarele, microundele neprotejate, traficul zgomotos din marile aşezări urbane etc.
Acesta este tributul pe care îl plătim confortului şi civilizaţiei moderne.
Dar ne referim şi mai mult la poluarea pe care noi înşine ne-o provocăm: prin alimentaţia deficitară, prin consumul de alcool, droguri, tutun, medicamente sintetice, băuturi comerciale, conserve etc. etc.
Pentru sănătatea noastră şi pentru prelungirea vieţii, e necesar să evităm cât mai mult poluarea de orice fel.

Suprema poruncă

Printre cele trei mari virtuţi teologicale – Credința , Speranța și Iubirea – pe primul loc am situa iubirea, ca factor determinant.
Iubirea faţă de Creator şi fată de aproapele nostru.
Sub aspect spiritual: armonia din cadrul familiei, armonia relaţiilor sociale, armonia relaţiilor interumane care se cuvine să fie normale şi corecte.

Atâta timp cât predomină forţa, selecţia artificială, ura, răzbunarea, atentatele la viaţa celor fără de apărare, conflictele între popoare în numele religiei sau al convingerilor politice, evoluţia noastră spiriruală va stagna.

R.M.

Sondaj CURS: PNL e umăr la umăr cu PSD. Cum stau celelalte partide

Un sondaj de opinie la nivel național realizat de CURS în perioada 29 iulie – 5 august 2020 și difuzat de Antena 3 arată...

Biroul Electoral Central a respins înscrierea însemnului electoral al lui Nicușor Dan

Biroul Electoral Central a respins cererea de înscriere a semnului electoral al candidatului independent Nicușor Dan în cursa pentru alegerile locale din septembrie 2020. Nicușor...

Sorin Grindeanu vrea să se întoarcă în conducerea PSD

Fostul premier Sorin Grindeanu se reîntoarce în viața politică, ceea ce înseamnă că va renunța la conducerea ANCOM. El va candida la Congresul PSD...

România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban. Un Hercules și un Spartan pleacă sâmbătă spre Beirut

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităților libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produse la depozitul de azotat de amoniu din Beirut,...

Medicii de familie acuză DSP București de abuz

Medicii de familie din Capitală se plâng că de la începutul pandemiei de coronavirus, birocrația DSP i-a sufocat. Pacienții confirmați cu COVID, aflați în...