3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:16
No menu items!

Ţările din “Triunghiul de la Weimar” îndeamnă Rusia să “se abţină de la orice escaladare” în Ucraina

spot_img

 ucraina

Miniştrii de Externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei, reuniţi în cadrul aşa-numitei organizaţii “Triunghiul de la Weimar”, au îndemnat luni Rusia să “se abţină de la orice nouă escaladare” în dosarul ucrainean, informează AFP.

“Rusia are de-acum o mare responsabilitate. Îndemnăm Rusia să se abţină de la orice nouă escaladare a situaţiei din Ucraina”, au insistat miniştrii de Externe ai celor trei ţări, într-o declaraţie comună.

“Noi pledăm cu forţă în favoarea unui dialog semnificativ între Ucraina şi Rusia, care constituie o etapă esenţială” pentru detensionarea situaţiei, subliniază Frank-Walter Steinmeier (Germania), Laurent Fabius (Franţa) şi Radoslaw Sikorski (Polonia).

“Suntem în favoarea unui răspuns comun al Europei la această provocare. Nu vom accepta o politică ce divizează Ucraina sau care caută să transpună acţiunea întreprinsă în Crimeea în alte părţi ale Ucrainei sau în alte ţări ale Europei de Est”, subliniază cei trei miniştri.

Totodată, ei şi-au exprimat dorinţa ca ţările de la graniţa de est a Uniunii Europene (UE) să nu fie puse în situaţia de alege între UE şi Rusia. “Parteneriatele sau acordurile bilaterale încheiate de UE cu partenerii săi (din Est) nu sunt îndreptate împotriva Rusiei”, conform declaraţiei.

În acest sens, miniştrii propun demararea unor “discuţii UE/Rusia cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia asupra consecinţelor pentru cele două părţi ale acordurilor de asociere” între UE şi “partenerii săi din Est”.

C.A.