Şeful Executivului din Hong Kong cere încetarea imediată a manifestaţiilor

Leung Chun-ying: „Le cer să își țină promisiunea și să pună capăt imediat campaniei lor”

 Hong-Kong-Protest

Șeful executivului din Hong Kong a cerut marți mișcării pro-democrație Occupy Central să pună capăt “imediat” manifestațiilor care perturbă de trei zile funcționarea centrului financiar al acestui oraș chinez, relatează France Presse.

“Fondatorii Occupy Central au spus în mod repetat că dacă mișcarea devine de necontrolat, îi vor pune capăt. Eu acum le cer să își țină promisiunea și să pună capăt imediat campaniei lor”, a declarat Leung Chun-ying, după ciocnirile care au opus duminică seara manifestanți scutierilor, care au încercat să-i disloce prin utilizarea de gaze lacrimogene.

Studenții, care au năvălit vineri în sediul guvernului, sunt de mai multe săptămâni promotorii unei campanii de nesupunere civilă pentru a denunța ceea ce mulți dintre localnici percep ca o preluare crescândă a serviciilor locale de către puterea centrală.

Potrivit AFP, Beijingul a anunțat în august că viitorul șef al executivului local va fi ales tot prin sufragiu universal în 2017, dar că doar doi sau trei candidați selecționați de un comitet vor fi abilitați să se prezinte la scrutin.

Organizația prodemocrație Occupy Central cere “retragerea” deciziei Beijingului și o relansare a procesului reformelor politice. În caz de refuz, „mișcarea se va intensifica”, a avertizat ea, conform agenției de presă franceze.

C.A.

NICIUN COMENTARIU