21.6 C
București
luni, 15 august 2022 - 0:03
No menu items!

Şefa Culturii din Primăria Capitalei, pusă sub acuzare în cazul Bibliotecii Metropolitane

spot_img

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1 au pus-o sub acuzare pe Irina Bologa pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

biblioteca_metropolitana
Florinel Rotaru a fost deja reţinut în acest caz, alături de două foste subordonate, Ioana Gogoneaţă şi Elena Cristina Baldovin. Judecătoria Sectorului 1 urmează să decidă asupra cererii de arestare preventivă a celor trei.
Procurorii au pus în mişcare acţiunea penală împotriva a cinci funcţionari, din cadrul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, care din 2010 – 2012, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de achiziţii publice prin plata unor lucrări pentru care nu au fost furnizate documente justificative, fie prin plata unor lucrări ce nu s-au executat niciodată, fie prin angajarea unor lucrări pentru care exista posibilitatea efectuării acestora de către angajaţi ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Biblioteca Metropolitană ar mai fi fost păgubită şi prin achiziţionarea, în perioada 2008 – 2012, de cărţi şi colecţii speciale pentru care au fost plătite preţuri supraevaluate, operaţiunea contravenind intereselor financiare ale
Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, prejudiciul produs fiind în sumă de 2.662.634 lei.
Fostul manager al Bibliotecii Metropolitane mai este acuzat de fals în declaraţii şi conflict de interese în legătură cu întocmirea declaraţiilor de avere, în care nu şi-a trecut mai multe proprietăţi.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra 12 imobile în valoare de 507.746 euro şi asupra a 700 de cărţi evaluate la peste 1 milion de euro.

M. Chiper