Washingtonul vrea guvern nou în Liban, fără influenţa Siriei

Liban

 

Liban

Diplomaţia americană și-a arătat marţi susținerea pentru crearea unui guvern nou în Liban, apărat de influenţa Siriei, în mijlocul crizei politice după ce securitatea Libanului a fost periclitată prin atentatul comis la 19 octombrie la Beirut, în urma căruia un responsabil cu rang înalt din cadrul poliţiei şi-a pierdut viaţa.

În contextul în care șefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi-a exprimat îngrijorarea pentru stabilitatea și securitateaLibanului, Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a precizat că “instabilitatea exportată din Siria ameninţă mai mult ca niciodată securitatea Libanului şi le revine libanezilor misiunea de a forma un guvern care să pună capăt acestei ameninţări”.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că vor sprijini eforturile preşedintelui libanez Michel Sleimane şi ale altor responsabili din Liban de a crea un nou guvern: “preşedintele Sleimane a demarat discuţii cu toate partidele pentru a forma un nou guvern, iar noi susţinem acest process”, adăugând că Washingtonul nu doreşte să vadă un “vid politic” în Liban.

Atentatul în urma căruia a murit vineri şeful serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, generalul sunnit Wissam al-Hassan a fost pus pe seama regimului de la Damasc. Atacul crează temeri privind creșterea numărului violențelor în Liban, care este divizat între susținătorii şi adversarii preşedintelui sirian, Bashar Al Assad.

 

NICIUN COMENTARIU